Peste zece tone de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti în ultima lună

Zece tone de materiale pirotehnice în valoare de 100.000 de lei au fost confiscate în ultima lună, poliţiştii afirmând că cele mai periculoase astfel de materiale sunt petardele, care intră ilegal în România în special din China.

224 afișări
Imaginea articolului Peste zece tone de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti în ultima lună

Peste zece tone de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti în ultima lună (Imagine: Mediafax Foto)

Daniel Ghiulţu, comisar-şef la Directia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române, a declarat, marţi, că începând din 20 noiembrie poliţiştii specializaţi în arme şi explozivi au confiscat 10.200 de kilograme de articole pirotehnice în valoare de 100.000 de lei, au constatat 158 de infracţiuni şi au dat amenzi de 7.000 de lei. Poliţiştii au verificat dacă cei care comercializează astfel de produse au documente sau autorizaţii pentru a putea vindea articolele pirotehnice, care în această lună sunt foarte căutate.

Reprezentanţii Poliţiei Române au organizat, marţi, un experiment demonstrativ, pentru a arăta cât de periculoase pot fi petardele sau artificiile.

"Cele mai periculoase sunt petardele. Avem petarde de diferite categorii care se diferenţiază prin puterea de detonare”, a spus Daniel Ghiulţu, care a precizat că articolele pirotehnice din categoriile doi, trei sau patru nu pot fi folosite sau deţinute fără autorizaţie specială.

Conform sursei citate, sunt trei rute prin care materialele pirotehnice ajung ilegal în România: prin Polonia, Bulgaria şi cea mai importantă, pe unde vine cea mai mare cantitate, China.

Persoanele care utilizează sau deţin fără autorizaţie articole pirotehnice din categoriile doi, trei sau patru pot fi amendate sau li se poate face dosar penal, utilizarea articolelor pirotehnice fără autorizaţie pedepsindu-se, conform Codului Penal, cu închisoare de la trei luni la un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici