Roman: E inacceptabil ca Lazăr, care a servit ordinele regimului Ceauşescu, să vorbească de Revoluţie/ Gelu Voican-Voiculescu, „sugrumat de indignare”

Fostul premier Petre Roman a catalogat, luni, gestul procurorului general al României de a anunţa trimiterea în judecată a dosarului Revoluţiei ca fiind unul inacceptabil, în condiţiile în care Augustin Lazăr este acuzat că a refuzat de două ori eliberarea unui disident anticomunist.

6015 afișări
Imaginea articolului Roman: E inacceptabil ca Lazăr, care a servit ordinele regimului Ceauşescu, să vorbească de Revoluţie/ Gelu Voican-Voiculescu, „sugrumat de indignare”

Roman: E inacceptabil ca Lazăr,care a servit ordinele regimului Ceauşescu, să vorbească de Revoluţie

"Munca procurorilor poate fi corectă şi bine făcută, dar ca Augustin Lazăr, aflat în situaţia de a fi servit cele mai negre ordine ale regimului trecut, să vină să ne vorbească despre Revoluţie, asta este inacceptabil. Nu are cum să fie o coincidenţă ceea ce se întâmplă, este o modalitate să zicem de a mai încerca să treacă peste ceea ce opinia publică a înregistrat cu, cred eu, cu stupoare şi cu o categorică respingere şi anume activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror împotriva unor deţinuţi politici care au fost torturaţi. Această suprapunere mă deranjează cumplit, ca om care a fost la bricada din care aproape jumătate au fost masacraţi la miezul nopţii, în ziua din 21 spre 22 decembrie. Sunt cu totul şi cu totul indignat de faptul că dumnealui vine, foarte senin, iată, Justiţia îşi face datoria, pur şi simplu care era modalitatea de a-l opri pe acest om să facă aceste declaraţii", a declarat Petre Roman, la Antena 3.

Fostul premier a spus că un asemenea dosar istoric nu trebuia anunţat de un procuror cu trecutul lui Augustin Lazăr.

"Indiferent câtă dreptate face în final, în legătură cu morţii Revoluţiei şi această dreptate este aşteptată, fără îndoială, ea nu trebuia anunţată de un om care în momentul Revoluţiei nu era decât un servitor al celor mai negre ţinte ale regimului Ceauşescu", a conchis Petre Roman.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Anunţul a fost făcut luni de către procurorul general. Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume şi a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.

 

Gelu Voican-Voiculescu, despre Augustin Lazăr: Postura morală în care se află este foarte jenantă

 

Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei, s-a declarat "sugrumat de indignare" de anunţul procurorului general, de trimitere în judecată a dosarului Revoluţiei, precizând că Augustin Lazăr nu are postura morală de a vorbi.

„În primul rând, cum să vă săpun, postura morală în care se află vorbitorul respectiv este foarte jenantă şi nu îl îndreptăţeşte să mai apară public la televiziune. Felul în care au fost expuse lucrurile este ca şi cum pentru prima dată acum în sfârşit se face lumină în chestiunea Revoluţiei. Ori eu ţin să vă spun că direcţia partidelor procuraturilor militare şi Parchetul Militar Bucureşti a cercetat 2.894 de dosare penale. Şi în total cu ceea ce s-au instrumentat şi de către alte parchete militare se ajunge la 4.495 de dosare penale. Dintre care 3.135 au ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane. 647 înainte de 22 şi 1.644 dosare privind morţii sau răniţii după această dată. Au fost trimise în judecată 245 de inculpaţi. S-au exprimat, s-au efectuat s-au dat că sunt aşa de sugrumat de indignare că nu îmi găsesc cuvintele", a declarat fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, la Digi 24.

Voican-Voiculescu l-a acuzat pe Lazăr că este compromis din punct de vedere moral şi profesional.

„Pentru că acest om compromis din punct de vedere moral şi profesional, complice la torţionarii din înainte de Revoluţie din epoca comunistă are îndrăzneala să apară public şi să vorbească public de Revoluţie care este practic faptul evenimentul fondator al noii orânduiri şi epocii în care trăim şi de care beneficiază el însuşi cu toate că nu merită după trecutul său. (...) Deci este absolut fals să se spună că abia acum în sfârşit se va face lumină în chestiunea vinovăţiilor din timpul revoluţiei. Indiferent că vorbim de din înainte de 22 sau de cei 862 de morţi de după 22. Dar se ignoră că tot în acest mod se înscriu până în seara de 25 decembrie 1989 când s-a anunţat execuţia Ceauşeştilor. După aceea nu a mai fost niciun mort. Vă întreb în timp ce până atunci organul de conducere impus de revoluţie era CFSN nediferenţiat, ce probe poate să deţină aceşti oameni prin care să rezulte că noi am dat ordine dispoziţii sau mă rog am fi responsabili de moartea acestor 862 de revoluţionari care erau tovarăşii noştri, din rândurile lor, din sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă am provenit şi noi cei care am format CFSN. Cum se poate susţine că am determinat moartea a acestor 862 de oameni? Care sunt dovezile din moment ce abia în 27 decembrie CFSN şi-a diferenţiat structurile şi-a stabilit Guvernul, comisiile şi toate celelalte componente ale puterii efective. Până atunci CFSN nu reprezenta decât acel grup care în seara de 22 a semnat comunicatul către ţară. Nu eram diferenţiat, nu aveam nicio autoritate", a mai spus Gelu Voican Voiculescu.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus au fost inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Anunţul a fost făcut luni de către procurorul general. Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume şi a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici