Video Petrecerile în corturi, în apropierea blocurilor, interzise (Video ProTv)

Senatorii jurişti au decis interzicerea şi sancţionarea organizării de petreceri în corturi, în alte amenajări de acest fel, în spaţii aflate în apropierea blocurilor de locuit şi a altor imobile cu caracter social dacă se folosesc intrumente de natură să provoace tulburarea liniştii publice.

33 afișări

Ei au adoptat, marţi, un amendament la o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, elaborată de mai mulţi parlamentari.

În cadrul dezbaterilor, membrii comisiei s-au pronunţat pentru respingerea tuturor modificărilor propuse prin iniţiativa legislativă, dar i-au dat raport favorabil după ce au inclus în raport prevederea propusă de reprezentantul MIRA Mircea Alexandru. El a propus interzicerea şi sancţionarea organizării de petreceri în corturi, în alte amenajări de acest fel, în spaţii aflate în apropierea blocurilor de locuit şi a altor imobile cu caracter social dacă se folosesc instrumente de natură să provoace tulburarea liniştii publice.

Întrebat de ziarişti dacă se poate să existe "nuntă fără lăutari", Mircea Alexandru a răspuns afirmativ. În ceea ce priveşte nunţile cu lăutari, el a explicat că acestea trebuie să fie organizate în restaurante, nu între blocuri. "Legea 61 vine şi sancţionează nesimţirea, până la urmă, sau lipsa de bună convieţuire", a apreciat reprezentantul MIRA.

Secretarul general adjunct în MIRA, Mircea Alexandru, a explicat că eventuala acceptare a propunerii legislative ar fi produs perturbări ale activităţilor economice pentru că "uneori se şi lucrează în Bucureşti sau în alte oraşe mari".

Potrivit acestuia, pentru situaţiile pe care iniţiativa legislativă ar urma să le reglementeze există deja un text acoperitor în legea 61/1991, care prevede că se interzice tulburarea fără drept a liniştii publice, el precizând că aceste text este valabil "în orice interval".

Senatorul independent Marius Marinescu a declarat, după ieşirea din sala de şedinţă, că este nemulţumit de eliminarea din textul propunerii legislative a intervalului orar în care trebuie păstrată liniştea publică.

"Sunt foarte multe persoane care lucrează în ture de noapte, sunt medici, sunt persoane care lucrează în industria cu foc continuu şi au nevoie să se odihnească şi după-amiază, sunt oameni bolnavi, sunt copii care trebuie să se odihnească între aceste ore", a menţionat Marinescu.

El a mai arătat că în toată Uniunea Europeană, între orele 13.00 şi 15.00, liniştea publică este respectată.

"Nu suntem absurzi. Atunci când sunt lucrări speciale, cum a spus domnul secretar de stat, că se lucrează pe Ştefan cel Mare şi trebuie şi doamna Cazacu să îşi câştige existenţa, săraca, făcând reparaţii pe acest bulevard, primăria, consiliul local municipal, respectiv domnul Videanu o să îi dea autorizaţie", a spus ironic senatorul.

El a explicat că liniştea publică înseamnă să nu fie depăşiţi 50 de decibeli ziua şi 40 de decibeli noaptea, astfel încât un om să se poată odihni, şi că nivelul de zgomot poate fi stabilit de Ministerul Mediului, care deţine astfel de aparate de măsură.

Senatul va dezbate această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Alături de senatorul Marius Marinescu, proiectul mai este semnat şi de alţi membri ai Senatului: Radu Câmpeanu (PNL), Cristian Cucuian (PDL), Sabin Cutaş (PC), Ion Iliescu (PSD), Gheorghe Constantin (PD), Şerban Nicolae (PSD), Dorel Onaca (independent), Mihai Ungheanu (PRM) şi Ioan Ghişe (PNL).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici