Petroşani va fi timp de cinci zile „oraş-laborator” pentru studenţi români şi străini

Municipiul Petroşani va fi pentru cinci zile „oraş-laborator” pentru studenţi români şi străini, care vor prezenta proiecţia lor asupra viitorului durabil al Văii Jiului, o proiecţie care să reflecte „aspiraţiile de stil de viaţă ale generaţiei lor”.

222 afișări
Imaginea articolului Petroşani va fi timp de cinci zile „oraş-laborator” pentru studenţi români şi străini

Petroşani va fi timp de cinci zile „oraş-laborator” pentru studenţi români şi străini

Universitatea din Liège (Belgia) în parteneriat cu Universitatea din Petroşani şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara organizează în perioada 3-8 aprilie 2022, la Petroşani, seminarul internaţional „Jiu Valley: The Lab of Transitions”, reunind studenţi şi cercetători de la mai multe universităţi din România, Belgia şi Statele Unite.

„Prin caracteristicile de ordin geografic şi cultural, bazinul Văii Jiului este un studiu de caz de interes pentru comunitatea ştiinţifică şi, totodată, este terenul propice pentru derularea unor proiecte de cercetare-acţiune, unde cercetători şi localnici sunt co-producători de informaţie necesară pentru realizarea strategiilor de dezvoltare teritorială post-minerit. Timp de cinci zile, Municipiul Petroşani este <oraş-laborator> pentru studenţi români şi străini de la facultăţi de geografie, arhitectură şi urbanism, ştiinţe agricole, asistenţă socială, jurnalism, management şi turism. Îndrumaţi de cercetători experimentaţi şi de reprezentanţi ai societăţii civile, aceştia vor aplica diferite metodologii de colectare de date pentru a elabora proiecte sustenabile de regenerare urbană, de valorificare a patrimoniului industrial şi a terenului agricol, precum şi strategii de dezvoltare turistică şi de comunicare a tranziţiei. La finalul seminarului, studenţii vor prezenta proiecţia lor asupra viitorului durabil al Văii Jiului, o proiecţie care să reflecte aspiraţiile de stil de viaţă ale generaţiei lor”, potrivit unui comunicat comun al celor trei universităţi.

În perioada 3-6 aprilie, programul seminarului cuprinde prospecţii pentru diagnosticarea teritoriului, vizite în subteran, sondarea opiniei publice, interviuri semistructurate şi dezbateri în ateliere de lucru interdisciplinare. Joi, 7 aprilie, în Aula Magna a Universităţii din Petroşani, va avea loc conferinţa internaţională „Jiu Valley: The Lab of Transitions” cu participarea mai multor cercetători care au efectuat studii în Valea Jiului sau în alte zone cu profil economic similar, urmată de prezentarea şi jurizarea proiectelor studenţeşti.

Seminarul se încheie cu o dezbatere din seria Urban Talks la care sunt invitaţi localnici, autorităţi şi reprezentanţi ai mass-media. Evenimentul este organizat cu sprijinul asociaţiilor Valea Jiului Implicată, UrbanizeHub, Uniunea Studenţilor din Universitatea Petroşani şi Valea Jiului Society.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici