PICCJ: Verificarea procurorilor care fac ancheta la Bolintineanu se poate dispune după soluţionare

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a cerut conducerii Parchetului Capitalei clarificări cu privire la ancheta de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", urmând să se decidă dacă vor fi făcute verificări numai după finalizarea acestui dosar, pentru a nu afecta independenţa procurorilor.

196 afișări
Imaginea articolului PICCJ: Verificarea procurorilor care fac ancheta la Bolintineanu se poate dispune după soluţionare

PICCJ: Verificarea procurorilor care fac ancheta la Bolintineanu se poate dispune după soluţionare (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti clarificări cu privire la aspectele prezentate în spaţiul public ca fiind contradictorii, în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic «Dimitrie Bolintineanu» din Bucureşti", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de PICCJ.

În ceea ce priveşte verificarea modalităţii de efectuare a unor acte de urmărire penală, reprezentanţii Parchetului general susţin, în documentul citat, că nu pot fi efectuate în acest moment verificări pentru că acest demers ar "reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independenţa acestora".

"Numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări", prin procurori anume desemnaţi sau sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Mai muţi elevi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi, vineri, la Poliţia Capitalei, în cazul de fraudă la bacalaureat, urmând ca audierile, vizându-i pe toţi cei 250 de elevi care au susţinut examenul, să continue sâmbătă şi să fie reluate luni.

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală, declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.

Acesta a spus că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţii copiii.

În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" au venit zeci de părinţi care şi-au aşteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.

Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi câteva altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Bogdan Staicu, procuror-şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti, a declarat, vineri, că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de Bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi nu s-a renunţat la aceste audieri, dar, pentru că sunt foarte mulţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

Staicu a precizat că procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citaţii, nu mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici