Plaja din Mamaia rămâne fără salvamari

Salvamarii din staţiunea Mamaia nu vor mai interveni pentru ajutorarea persoanelor aflate în pericol de înec deoarece nu au primit bani de la Guvern pentru desfăşurarea activităţii, a anunţat, miercuri, Adrian Râpă, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor.

191 afișări
Imaginea articolului Plaja din Mamaia rămâne fără salvamari

Plaja din Mamaia rămâne fără salvamari (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

"Din păcate, resursele noastre s-au terminat şi în aşteptarea banilor de la Guvern nu mai putem să ne desfăşurăm activitatea. Am înţeles că fonduri ar exista doar că ele trebuie deblocate din nişte rezerve şi Guvernul refuză să facă acest lucru, refuză să le deblocheze, punând astfel un preţ financiar pe viaţa oamenilor. Din punctul nostru de vedere, niciun preţ nu poate fi mai mare decât viaţa oamenilor. Facem un apel ca această deblocare să se facă cât mai urgent pentru că de astăzi înainte nu mai putem să asigurăm prezenţa salvamarilor pe plaja din Mamaia", a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor (ANS).

Salvamarii din cadrul ANS au fost prezenţi pe plajele din Mamaia şi Constanţa de Paşte, în minivacanţa de 1 Mai şi în fiecare sfârşit de săptămână din ultima lună.

Adrian Râpă a explicat că salvamarii nu mai pot fi ajutaţi financiar de către Primăria Constanţa, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi şi aşteaptă fondurile de la Guvern, fiind necesară suma de 900.000 de lei astfel încât cei aproximativ 120 de salvamari din Mamaia şi Constanţa să-şi poată desfăşura activitatea.

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor afirmă că situaţia este similară şi în celelalte staţiuni de pe litoral.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, declara, în 16 mai, la Neptun, că nu s-a stabilit de unde vor proveni banii pentru plata salvamarillor, de la Ministerul de Interne sau din Fondul de Rezervă, dar că situaţia va fi reglementată şi salvamarii vor fi plătiţi.

"Există o lege care spune că banii vin de la bugetul de stat, dar nimeni nu vrea să-i dea. Toată lumea încearcă să spună că de la celălalt, nu de la el din buget. O să găsim sigur o soluţie ca anul acesta să nu se întâmple ca în anii trecuţi, când nu au fost bani de salvamari", spunea Udrea.

Salvamarii de pe litoral s-au confruntat şi anul trecut cu probleme financiare. În iulie 2008, ei au intrat în grevă japoneză şi au ameninţat cu greva generală din cauza neplăţii salariilor, situaţia rezolvându-se atunci înainte ca salvamarii să se retragă de pe plaje.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici