Plâmânul artificial împrumutat Spitalului de Urgenţă Sibiu va fi înapoiat. Medicul şef de la ATI: „E de generaţie veche”

  • Aparatul ECMO, cunoscut sub denumirea de „plămân artificial”, care a fost împrumutat de un spital privat din Sibiu, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, nu a fost folosit şi va fi dat înapoi.
  • Medicul şef al ATI spune că aparatul e de generaţie veche, iar consumabilele ajung după trei luni.
719 afișări
Imaginea articolului Plâmânul artificial împrumutat Spitalului de Urgenţă Sibiu va fi înapoiat. Medicul şef de la ATI: „E de generaţie veche”

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au transmis, pentru MEDIAFAX, punctul de vedere al medicului şef al Secţiei Clinice ATI, dr. Mihai Sava, referitor la plămânul artificial, pe care medicii din ATI nu îl folosesc, deşi îl au la dispoziţie, împrumutat de la un spital privat.

Potrivit SCJU, aparatul ECMO nu a fost folosit pentru că era de generaţie veche şi ATI Sibiu nu are personal calificat pentru oxigenarea extracorporală. În plus, consumabilele pentru acest aparat vin cu termen de livrare de trei luni.

„Aparatul este de generaţie foarte veche (anul 2013) iar achiziţionarea de materiale consumabile pentru acesta se poate face doar cu termen de livrare de 3 luni. Secţia Clinică ATI a SCJU Sibiu nu dispune de personal calificat pentru derularea procedurii de oxigenare extracorporală a pacienţilor cu insuficienţă respiratorie sau cardiacă iar calificarea acestora în centre specializate necesită un timp foarte îndelungat (câteva luni). În actualul context epidemiologic, secţia nu dispune de personal excedentar care să urmeze aceste cursuri iar Clinica Polisano nu poate detaşa, pe perioada pandemiei, personal calificat pentru această procedură”, au transmis reprezentanţii Spitalului.

În plus, medicul şef ATI Sibiu spune că „studiile de specialitate au indicat că oxigenarea extracorporală la pacienţii cu insuficienţă respiratorie gravă secundară infecţiei cu Covid-19 nu aduce beneficii, mortalitatea fiind de aproape 100%”.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu transmit că după discuţiile cu reprezentaţii clinicii private şi pentru a nu perturba activitatea acesteia, s-a decis ca, până la specializarea personalului Secţiei ATI în această procedură şi până la achiziţionarea consumabilelor necesare, aparatul să fie înapoiat.

Doi pacienţi COVID-19 în stare gravă au fost duşi, de la Sibiu la clinici din Germania, pe banii lor, deoarece nu li s-a putut asigura tratament cu aparat ECMO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici