Plan naţional de accesibilizare, în Strategia pentru persoane cu dizabilităţi - proiect

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică Strategia naţională pentru persoane cu dizabilităţi 2015 - 2020, document care prevede alcătuirea unui plan naţional de accesibilizare, adaptarea transportului public şi dezvoltarea serviciilor de sprijin.

1005 afișări
Imaginea articolului Plan naţional de accesibilizare, în Strategia pentru persoane cu dizabilităţi - proiect

Plan naţional de accesibilizare, în Strategia pentru persoane cu dizabilităţi - proiect (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi" 2015 - 2020 stabileşte care sunt obiectivele şi priorităţile pentru asigurarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor cu dizabilităţi, accesibilitatea şi mobilitatea, sănătatea, educaţia, ocuparea şi protecţia socială.

La capitolul "Drepturi şi libertăţi", primul obiectiv vizează asigurarea şi promovarea condiţiilor pentru deplina exercitare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti de către persoanele cu dizabilităţi, în condiţii de nediscriminare în raport cu ceilalţi membri ai societăţii.

Un alt obiectiv constă în promovarea participării femeilor cu dizabilităţi pentru creşterea calităţii vieţii lor, prin sprijinirea lor pentru a trăi o viaţă independentă şi prin asigurarea accesului femeilor cu dizabilităţi, în condiţii de egalitate, la informaţii şi tratamente privind educaţia sexuală şi planificare familială.

Cel de-al treilea obiectiv este creşterea accesului persoanelor cu dizabilităţi, a familiilor acestora, precum şi a persoanelor care le au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere, la o gamă largă de servicii de suport pentru a le ajuta să trăiască independent şi să se implice în mod activ în comunităţile lor.

La capitolul "Accesibilitate şi mobilitate", obiectivele sunt: asigurarea accesului la toate resursele, bunurile, informaţiile şi serviciile din comunitate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, dezvoltarea cadrului legislativ pentru facilitarea mobilităţii personale în vederea îmbunătăţirii accesului persoanelor cu dizabilităţi la mijloace, dispozitive de mobilitate, tehnologii de asistare şi forme active de asistenţă şi de intermediere de calitate, inclusiv prin punerea acestora la dispoziţia lor şi dezvoltarea modalităţilor de comunicare şi informare accesibile persoanelor cu dizabilităţi.

Strategia mai prevede şi realizarea de analize periodice privind sistemul de cercetare, producere şi distribuire a tehnologiilor de asistare, asigurarea de către autorităţile publice a unor modalităţi de comunicare şi informare accesibile persoanelor cu dizabilităţi (ex. interpretare mimico-gestuală, transpunerea în formate accesibile a documentelor oficiale ale autorităţilor publice, inclusiv afişajul public -scriere Braille, înregistrări audio, versiuni simplificate, scriere în caractere mari, pagini web accesibilizate), asigurarea de către instituţiile de artă şi cultură a unor mijloace de prezentare accesibile persoanelor cu dizabilităţi senzoriale sau de învăţare (de exemplu: hărţi tactile, materiale audio/video ), asigurarea de către mass-media, în special de televiziunea publică şi privată, aunor modalităţi şi formate de difuzare accesibile persoanelor cu dizabilităţi, sprijinirea cercetării în domeniul tehnologiilor asistive şi asigurarea unor servicii/activităţi de consultanţă şi instruire pentru factorii implicaţi în accesibilizarea domeniului informării şi comunicării pentru persoanele cu dizabilităţi.

La capitolul "Sănătate", obiectivul este să se asigurare accesul echitabil la servicii medicale şi de recuperare/reabilitare de calitate, cu un cost rezonabil şi în baza consimţământului liber exprimat al persoanelor cu dizabilităţi.

Priorităţile, aşa cum au fost stabilite în proiectul de strategie, constau în: revizuirea politicii de sănătate şi îmbunătăţirea mecanismelor de acces în sistemul de asigurări sociale de sănătate la diferite niveluri de furnizare a asistenţei medicale şi de recuperare/reabilitare, asigurarea unei acoperiri adecvate cu servicii medicale şi de recuperare/reabilitare de calitate pentru persoanele cu dizabilităţi şi la un preţ abordabil şi realizarea unui sistem informaţional care să asigure colectarea indicatorilor relevanţi de nevoi, de cerere şi de utilizare a serviciilor de sănătate de către persoanele cu dizabilităţi.

La capitolul "Educaţie", obiectivele vizează: asigurarea accesului egal la educaţie pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi a accesului persoanelor cu dizabilităţi la programe şi contexte de învăţare pe parcursul întregii vieţi şi la programe şi contexte culturale, sportive, activităţi de timp liber şi activităţi recreative, adecvate intereselor şi cerinţelor specifice.

La capitolul "Ocupare", priorităţile sunt: o mai bună cunoaştere a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi privind capacitatea lor de muncă, activităţile în care pot fi implicaţi, condiţiile necesare şi programul de muncă adecvat, dezvoltarea de măsuri care să combine suportul social cu activarea, creşterea eficienţei măsurilor active de stimulare a participării pe piaţa liberă a muncii şi îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii a grupurilor celor mai vulnerabile din populaţia cu dizabilităţi (tineri şi femei cu dizabilităţi, şomeri, persoane din mediul rural, persoane condamnate aflate în evidenţa serviciilor de probaţiune şi a celor care execută sau au executat în parte, sau în întregime o pedeapsă privativă de libertate).

"Protecţia socială" ar urma să se asigure prin: continuarea măsurilor de susţinere a traiului în comunitate/ mediul familial îmbunătăţirea şi eficientizarea acestora, în vederea dezinstituţionalizării pe termen lung, îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi la schemele de securitate socială, protejarea şi promovarea exercitării dreptului la protecţie socială al persoanelor cu dizabilităţi şi prin dezvoltarea serviciilor sociale integrate în comunitate.

Documentul va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, până în 10 februarie 2015.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea strategiei în domeniu a mai fost lansat în dezbatere publică şi în luna martie, însă el a fost retras ulterior, fiind contestat de persoanele cu dizabilităţi şi de organizaţii neguvernamentale active în domeniu, care au reclamat că nu au fost consultate de la început, ci s-au trezit cu un draft şi că documentul este "neperformant".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici