Plângere împotriva Ligiei Deca: Blochează reducerile la transportul local în comun al studenţilor

Liga Studenţilor Iaşi a depus o plângere penală la DNA împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca, pentru abuz în serviciu deoarece „amână de peste 3 luni elaborarea şi adoptarea metodologiei prin care studenţii să beneficieze de reducerea de 90% la transportul local”.

335 afișări
Imaginea articolului Plângere împotriva Ligiei Deca: Blochează reducerile la transportul local în comun al studenţilor

Plângere împotriva Ligiei Deca: Blochează reducerile la transportul local în comun al studenţilor

„Liga Studenţilor (LS IAŞI) a depus o plângere penală la DNA - structura centrală împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu pentru faptul că amână de peste 3 luni elaborarea şi adoptarea metodologiei prin care studenţii să beneficieze de reducerea de 90% la transportul local în comun reglementată de noua lege a învăţământului superior, blocând totodată şi alocarea de fonduri către universităţi, astfel încât studenţii din România sunt obligaţi să-şi achiziţioneze titlurile de călătorie la preţ întreg de la operatorii de transport public local. Mai mult, studenţii de la universităţile private nu se mai bucură de acest drept în mod practic, întrucât acestea sunt excluse de la finanţarea acestor beneficii prin noua lege”, potrivit unui comunicat de presă.

Studenţii arată că, deşi unele universităţi şi unităţi administrativ-teritoriale au început, din fonduri proprii, să suplimenteze doar parţial plata abonamentelor, „asta nu suplineşte obligaţia Ministerului Educaţiei de a finanţa, în conturile universităţilor, plata pentru transportul local în comun al studenţilor”.

„Pe vechea Lege a Educaţiei nr. 1/2011 studenţii beneficiau de o reducere de 50% la toate titlurile de călătorie la transportul local în comun, subvenţia fiind suportată de către autorităţile locale. În prezent, titlurile de călătorie reduse cu 50% pentru studenţi nu mai pot fi achiziţionate de la niciun operator de transport public local. Pe noua lege Deca-Iohannis nr. 199/2023 studenţii beneficiază de o reducere de 90%, însă fondurile trebuie alocate universităţilor de către Ministerul Educaţiei, conform art. 149 alin. 2 lit. g). Până în momentul nu faţă, neexistând de trei luni de zile nici metodologie, nici alocare bugetară, unele universităţi au început să finanţeze parţial aceste abonamente, din fonduri proprii, fără să aibă vreo obligaţie legală în acest sens, încercând doar să uşureze pentru o mică parte dintre studenţi problemele create de Ministerul Educaţiei”, se mai arată în comunicat.

„La propunerea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), structură federativă pe care chiar doamna Ligia Deca a condus-o şi a năşit-o, Ministerul Educaţiei, respectiv PSD, PNL şi UDMR, prin noua lege, au lăsat toţi studenţii din România la început de an universitar fără posibilitatea reală de a beneficia de reduceri la transportul local în comun, dreptul de reducere 90% fiind în momentul de faţă doar pe hârtie. Sperăm că doamna Deca este mulţumită de problemele pe care le-a creat studenţilor consultându-se doar cu reprezentanţii organizaţiei pe care a prezidat-o şi ignorând orice altă organizaţie în procesul de consultare cu privire la legea învăţământului superior! A venit timpul să răspundă juridic şi politic pentru dorinţa ei de monopol asupra societăţii civile din zona ei de educaţie şi pentru greşelile făcute din pura ignorare a vocilor critice! Datorită caracatiţei de asociaţii pe care a ajuns să o controleze doamna Deca, Liga Studenţilor rămâne singura organizaţie studenţească care a criticat deschis proiectul România Educată şi care s-a opus constant noilor modificări legislative.” a declarat Toma Tataru, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici