Plata de despăgubiri pentru Compania de Drumuri de către şoferii fără rovinietă este ilegală

Federaţia Operatorilor de Transport din România va contesta în instanţă decizia prin care MTI va obliga şoferii fără rovinietă să plătească, pe lângă amendă, despăgubiri CNADNR reprezentând contravaloarea rovinietei pe un an, pentru că a luat această hotărâre fără să consulte partenerii sociali.

253 afișări
Imaginea articolului Plata de despăgubiri pentru Compania de Drumuri de către şoferii fără rovinietă este ilegală

Plata de despăgubiri pentru Compania de Drumuri de către şoferii fără rovinietă este ilegală (Imagine: Lucian Maftei/Mediafax Foto)

"Practic, prin această măsură contestată chiar şi de oficiali ai ministerului se sancţionează dublu aceeaşi faptă, ajungând ca dreptul de utilizare să fie obţinut numai după ce se plăteşte de trei ori cuantumul taxei. CNANDR continuă să surprindă utilizatorii cu măsuri abuzive, ce ţin cont numai de interesul acestei companii şi de jocurile de culise ale celor care conduc din umbră destinele drumurilor publice. Constatăm că din ce în ce mai mult Ministerul Transporturilor devine subordonatul acestui sistem mafiot, coagulat sub formula unei societăţi comerciale de colectare a banului public, fără răspundere faţă de nimeni şi de nimic", se arată într-un comunicat al FORT remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

FORT recomandă şoferilor să susţină demersul asociaţiei de a ataca în contencios-administrativ măsura legislativă.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele FORT, Augustin Hagiu, a declarat că deţine o minută a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), care dovedeşte că ordonanţa de Guvern prin care a fost reglementată măsura a fost mai întâi publicată în Monitorul Oficial şi ulterior lansată spre consultarea partenerilor de dialog social, astfel încât devine ilegală.

FORT susţine că şoferii ar trebui despăgubiţi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru gropile din drumuri.

CNADNR a anunţat că va introduce, la 1 august, un sistem de emitere şi control al rovinietei, urmând ca şoferii fără documentele care atestă plata acesteia să achite Companiei de Drumuri despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, respectiv între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.

Sumele provenite din despăgubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei de Autostrăzi şi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă.

Hagiu susţine că în ordonanţa care prevede introducerea rovinietei electronice la 1 august există un articol care stipulează că decizia prin care şoferii vor plăti despăgubiri va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în MO, respectiv 1 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici