Plăţile pentru proiectul în care era implicată soţia lui Botiş au fost suspendate

OIRPOSDRU Nord-Vest a declanşat o verificare a proiectului "Şansă la demnitate" al cărui beneficiar este Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa, în care apare soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, şi a dispus suspendarea plăţilor către beneficiar.

158 afișări
Imaginea articolului Plăţile pentru proiectul în care era implicată soţia lui Botiş au fost suspendate

Plăţile pentru proiectul în care era implicată soţia lui Botiş au fost suspendate (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Directorul executiv al Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Nord-Vest, Florica Ana Câmpean, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care se va constata un conflict de interese în derularea acestui proiect contractul va fi reziliat, iar prefinanţarea alocată deja va fi recuperată de la beneficiar.

"OIRPOSDRU Nord-Vest s-a autosesizat din presă în legătură cu proiectul «Şansă la demnitate», al cărui beneficiar este Asociaţia «Parteneriat Euractiv» Bistriţa, şi a dispus verificarea situaţiei. Este o suspiciune de neregulă care este în curs de verificare. Verificarea a început în 19 aprilie şi ar putea dura două-trei săptămâni. Am dispus suspendarea plăţilor până la clarificarea situaţiei. În acest proiect a fost acordată deja o prefinanţare de 639.267 de lei care a ajuns la beneficiar. Dacă se va constata un conflict de interese, contractul va fi reziliat, iar suma va fi recuperată de la acesta", a spus Câmpean.

Ea a precizat că s-au cerut clarificări beneficiarului, inclusiv CV-urile celor implicaţi în proiect, urmând, dacă este cazul, să fie făcută şi o vizită la Bistriţa.

Potrivit lui Câmpean, din punctul de vedere al OIRPOSDRU Nord-Vest evaluarea proiectului s-a desfăşurat conform procedurii de evaluare, "nefiind sesizată vreo neregulă".

"Proiectul «Şansă la demnitate» a obţinut 70 de puncte, minim erau 65, deci este un proiect bun", a afirmat Câmpean.

Directorul executiv al OIRPOSDRU Nord-Vest a precizat că în momentul depunerii documentelor de obţinere a finanţării de către Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa nu se cunoştea identitatea solicitantului sau a persoanelor care aplică.

"Nu ştim cu cine avem de-a face în momentul depunerii documentelor. Evaluarea se face fără a avea informaţii de acest gen. Nu ştiam nimic de soţia ministrului Botiş sau de adresa din str. Cloşca nr. 3", a spus Florica Ana Câmpean.

Directorul executiv al OIRPOSDRU Nord-Vest a precizat că beneficiarul nu a anunţat că ar putea exista un conflict de interese în acest proiect.

În cadrul cererii de propuneri de proiecte nr. 104 "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare în Regiunea de Nord-Vest" au fost depuse în total 114 proiecte, din care 52 au fost aprobate, printre acestea figurând şi proiectul "Şansă la viaţă".

Acest proiect a fost depus în 19 septembrie 2010, iar decizia de aprobare a fost semnată în 1 octombrie 2010.

Valoarea proiectului este de 2,1 milioane de lei.

Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisionat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una de onoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.

Cu o zi înainte el anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

Potrivit acestuia, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate", subliniind însă că este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici