PNL vrea 54 de milioane de euro pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri

PNL cere majorităţii PSD-ALDE şi Guvernului să finanţeze sărbătorirea centenarului Marii Uniri, precizând că este nevoie de 15 milioane de lei pentru Monumentul Unităţii Naţionale de la Alba Iulia şi 50 de milioane de euro pentru infrastructura istorică, a declarat, joi, deputatul PNL Florin Roman.

220 afișări
Imaginea articolului PNL vrea 54 de milioane de euro pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri

PNL vrea 54 de milioane de euro pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

“PNL solicită majorităţii parlamentare PNL-ALDE şi tuturor partidelor politice voinţă politică pentru a găsi soluţie legislativă de finanţare a marelui monument. (…) Aproape toţi marii guvernanţi actuali se laudă cu celebrarea evenimentului Marii Uniri. Nu cred că există politician PSD, care să nu-şi exprime preţuirea şi speranţa faţă de sărbătorirea centenarului Marii Uniri. Din nefericire avem foarte multe vorbe şi puţine fapte concrete. PNL asta solicită: dacă vă lăudaţi şi preţuiţi centenarul Marii Uniri, dacă preţuiţi memoria şi valorile înaintaşilor noştri atunci consideraţi această celebrare o prioritate, prioritate înseamnă şi finanţare", a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, precizând că, în Parlament, sunt depuse două proiecte de lege în acest scop.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Florin Roman a susţinut că sunt necesare 15 milioane de lei pentru construirea Monumentulului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia şi 50 de milioane de euro pentru infrastructura istorică.

“Monumentul Unităţii Naţionale, monumentul Marii Uniri, făcut de sculptorul Buculei, este agreat de Ministerul Culturii. Există şi o lege adoptată de Senatul României, dar care din păcate este blocată de doi ani de zile la comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor. (…) Acest monument nu va putea fi făcut dacă nu va fi aprobat până la mijlocul acestui an, pentru că construcţia lui durează circa un an de zile, un an şi ceva. Dacă nu mişcăm acest lucru până la mijlocul anului, acest proiect foarte bun şi dorit de toţi românii din păcate nu poate fi realizat la 100 de ani de la Marea Unire”, a mai explicat Florin Roman.

Deputatul PNL a precizat că monumentul care, potrivit proiectului, urmează să fie amplasat în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia este înalt de 28 de metri şi reprezintă “cel mai bun element pentru a simboliza simboliza Marea Unire”.

PNL cere financiar şi pentru infrastructura care ţine de Marea Unire: “Muzeul Naţional al Unirii, Palatul Principilor, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, lucrări de reabilitare pentru Catedrala Încoronării, lucrări de reabilitare la imobilul Casa avocat doctor Camil Velican, care a fost primul primar român al oraşului Alba Iulia, lucrări de reabilitare la Casa de Cutură a Sindicatelor şi la Monumentul Obeliscul Horea, Cloşca şi Crişan”, a afirmat Roman.

Deputatul PNL a susţinut că “Alba Iulia nu stă cu mâna întinsă la Guvern”, afirmând că dacă nu vor primi fondurile necesare se vor descurca “pe cont propriu”, aşa cum au mai făcut şi în trecut.

“Nu aşteptăm milă de la absolut nimeni. Tot ceea ce cerem este ca acest centenar să fie tratat ca un centenar al tuturor românilor, nu doar al celor din Alba. Pentru ca să putem face totate aceste lucruri avem nevoie să pornim cât mai urgent lucrările. Sper ca şi dânşii (guvernanţii – n.red.) să înţeleagă că, aşa cum a înţeles Ceauşescu în 1968, un regim comunist, să aloce bani pentru reabilitarea infrastructurii unirii de la Alba Iulia, aşa cum Adrian Năstase a înţeles la 80 de ani de la Marea Unire să aloce sume importante de bani pentru reabilitare, şi acum e nevoie de un consens pe care ni-l dorim cu toţii”, a spus Florin Roman.

Citeşte şi: MEDIAFAX HEADLINES

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici