Pogea a explicat avantajele indexării pensiei în funcţie de inflaţie

Ministrul Gheorghe Pogea a declarat, vineri, că pensionarii nu ar trebui să fie nemulţumiţi de faptul că pensiile se vor indexa în funcţie de inflaţie, acest lucru fiind în avantajul lor având în vedere că inflaţia va fi o certitudine mulţi ani de aici înainte.

191 afișări
Imaginea articolului Pogea a explicat avantajele indexării pensiei în funcţie de inflaţie

Pogea a explicat avantajele indexării pensiei în funcţie de inflaţie (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a afirmat că prevederea din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit căruia indexarea pensiilor se va face în funcţie de inflaţie plus 50 la sută din creşterea salariului mediu, este în avantajul pensionarilor. În prezent, majorarea pensiilor se face în funcţie de majorarea salariului mediu pe economie.

"Inflaţia va fi o certitudine mulţi ani de aici înainte. E mai bine pentru pensionari să nu se indexeze în funcţie de salariul mediu care nu va mai creşte sau va creşte foarte puţin în următorii ani", a explicat ministrul.

El a mai spus că aceasta este deocamdată o propunere şi că la proiectul de Lege urmează să fie făcute amendamente.

"Este o lege sistemică şi e important ca pe termen lung să ne asigurăm că vom avea resursele necesare pentru plata pensiilor. Azi bugetul de stat subvenţionează bugetul de pensii cu 1,5 miliarde de euro pentru că numărul contribuabililor este mai mic decât al pensionarilor. Sunt 1,2 pensionari susţinuţi de o persoană activă", a mai spus Pogea.

El a mai amintit că mai sunt şi sute de mii de pensionari pe caz de boală, iar dacă aceste anomalii nu vor fi corectate "nu se va face decât să fie agăţaţi plumbi de picioarele sistemului".

Gheoghe Pogea a spus că noua Lege privind sistemul public de pensii este necesară pentru că România trebuie să aibă un sistem sustenabil şi echitabil.

La discuţiile de vineri, de la Ministerul Muncii, dintre ministrul Pogea şi liderii sindicali s-a alăturat, pentru scurt timp, premierul Emil Boc.

Joi, premierul Emil Boc a declarat că prin recalcularea pensiilor speciale ar rezulta economii între 500 şi 800 de milioane de euro anual, afirmând că românii trebuie să ştie că cei din PSD şi PNL care se opun aplicării legii pensiilor privează bugetul de aceşti bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici