Pogea: Salariile majorităţii bugetarilor vor îngheţa în 2010

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, că salariile majorităţii bugetarilor vor îngheţa în 2010, urmând să fie majorat din 2011, iar până în 2015 creşterea medie a salariului din sectorul bugetar va fi de 56 la sută.

94 afișări
Imaginea articolului Pogea: Salariile majorităţii bugetarilor vor îngheţa în 2010

Pogea: Salariile majorităţii bugetarilor vor îngheţa în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Gheorghe Pogea a confirmat ce au spus sindicatele, respectiv că în 2010 salariile a peste 85% din bugetari vor îngheţa, urmând să crească doar cele care sunt sub 705 lei. Pentru ceilalţi bugetari, majorarea salarială va fi din 2011, iar în 2015 creşterea medie a salariului din sectorul bugetar va fi de 56%.

Demnitarul a subliniat că legea de salarizare unitară vrea să micşoreze raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu, care în prezent este de 29/1, iar după aplicarea legii va fi 12/1, urmând să crească mai ales salariile mici.

"Odată cu aplicarea acestei legi, nimeni nu va pierde din venituri, legea respectând principiile agreate cu partenerii sociali", a declarat Pogea la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii cu sindicatele şi patronatele.

Totodată, ministrul Finanţelor a îndemnat la raţiune federaţiile sindicale care au anunţat că vor intra în grevă, precizând că mai este timp ca acestea să aducă amendamente la legea salarizării unitare.

Pogea a mai spus că amendamentul sindicatelor privind corecţiile care vor trebui făcute în următoarele şase luni la legea unică este unul pozitiv.

Ministrul Finanţelor s-a referit la salariile angajaţilor din învăţământ şi a arătat că, după aplicarea legii unice, acestea vor creşte în medie chiar cu peste sută la sută, dând exemplul debutanţilor din învăţământul preuniversitar. Potrivit lui Pogea, pentru cei 260.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar se va înregistra o creştere salarială medie de aproximativ 78%, iar pentru debutanţi vor fi majorări de peste sută la sută.

Pentru profesorul gradul I se vor înregistra creşteri de 82%, în această categorie intrând 62.796 de cadre didactice, iar pentru profesorul gradul II, respectiv pentru 28.000 de angajaţi, vor fi creşteri medii cuprinse între 73-114%, a precizat Pogea.

Totodată, Pogea a arătat că în învăţământul universitar va avea loc o creştere medie a salariilor de 31%. Ministrul Finanţelor a spus că cei 4.744 de conferenţiari universitari vor beneficia de o creştere medie între 24 şi 44%, iar cei 6.866 de asistenţi universitari vor avea o majorare medie a salariilor între 39 şi 50%.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi, că greva generală anunţată de unele federaţii este inoportună, precizând că prin legea unică de salarizare niciun bugetar nu va pierde la salariu, şi a făcut apel la sindicalişti să renunţe la proteste.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, după discuţiile de la Ministerul Muncii cu miniştrii Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea şi cu reprezentanţii patronatele, că este de acord ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea de salarizare unitară, dar să fie introdus în actul normativ un amendament care să prevadă ca în şase luni Executivul să facă unele corecţii, astfel încât să elimine disfuncţionalităţile din prezent.

Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anunţat, joi, că bugetarii vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale, nemulţumiţi de forma proiectului legii unice de salarizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici