Sârbu: Greva anunţată este inoportună într-un moment economic greu

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi, că greva generală anunţată de unele federaţii este inoportună, precizând că prin legea unică de salarizare niciun bugetar nu va pierde la salariu, şi a făcut apel la sindicalişti să renunţe la proteste.

18 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Greva anunţată este inoportună într-un moment economic greu

Sârbu: Greva anunţată de unele federaţii este inoportună într-un moment economic greu

"Consensul relativ, obţinut săptămâna trecută, s-a bazat pe o discuţie cu confederaţiile sindicale. Grilele au fost finalizate după ce ordonatorii de credite, respectiv miniştrii, au avut discuţii cu federaţiile sindicale din fiecare domeniu. Ne îngrijorează greva anunţată şi o considerăm inoportună, într-un moment greu din punct de vedere economic", a spus ministrul Muncii, la finalul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele.

Marian Sârbu a spus că aşteaptă în continuare de la partenerii sociali amendamente la legea de salarizare unitară şi a făcut apel la raţiune.

Ministrul Muncii a precizat că este deschis în continuare dialogului, afirmând că grila poate fi corectată, prin amendamentele aduse de partenerii sociali, în cazul unor inadvertenţe.

Demnitarul a reafirmat că niciun bugetar nu va pierde la salariu după aplicarea legii unice şi a făcut apel la federaţiile sindicale care au anunţat grevă să renunţe la protest.

Marian Sârbu a mai spus că aşteaptă o listă de revendicări de la Alianţa bugetară formată joi, iar dacă aceste nemulţumiri se referă la legea unică, solicită acesteia să vină cu propuneri concrete în legătură cu ierarhizarea din sistemul bugetar.

Sârbu a mai spus că ar fi necesar ca salariul minim, stabilit prin hotărâre de Guvern, să corespundă coeficientului 1 din grilă. El a precizat că va susţine în Guvern ca salariul minim să fie egal cu valoarea coeficientului 1 din grila de salarizare din legea unică.

În legea unică, coeficientul 1 este de 705 lei, fără a se face referire la salariul minim de anul viitor.

Ministrul Muncii declara, miercuri, la Palatul Victoria, că salariul minim pe economie în 2010 va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, după negocieri cu sindicatele şi patronatele, şi este posibil ca el să fie echivalentul coeficientului 1 din Legea salarizării, adică 705 lei.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, după discuţiile de la Ministerul Muncii cu minştrii Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea şi cu reprezentanţii patronatele, că este de acord ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea de salarizare unitară, dar să fie introdus în actul normativ un amendament care să prevadă ca în şase luni Executivul să facă unele corecţii, astfel încât să elimine disfuncţionalităţile din prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici