Poliţia locală va avea atribuţii şi în ceea ce priveşte circulaţia publică

Poliţia locală va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atribuţii în inspecţia în construcţii, apărarea proprietăţii publice, combaterea infracţiunilor, comerţul şi evidenţa persoanelor, urmând însă să aibă competenţe şi în ceea ce priveşte circulaţia publică.

387 afișări
Imaginea articolului Poliţia locală va avea atribuţii şi în ceea ce priveşte circulaţia publică

Poliţia locală va avea atribuţii şi în ceea ce priveşte circulaţia publică

"Vor exista două poliţii, cea locală şi cea naţională. Actuala Poliţie Comunitară va dispărea şi va fi integrată în Poliţia locală", a declarat, duminică, ministrul Internelor, Dan Nica, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobat proiectul de lege privind înfiinţarea poliţiei locale.

Noua structură va sprijini serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor în activitatea pe teren şi va putea include, prin detaşare, poliţişti din unităţile teritoriale ale Poliţiei Române.

"La ora actuală este o confuzie mare între diversele structuri poliţieneşti, indiferent că sunt din poliţia naţională sau lucrează prin alte zone, ceea ce face ca şi omul, în momentul în care apelează la un poliţist, să nu ştie exact cu cine stă de vorbă. Poliţia locală va avea o uniformă diferită de poliţia naţională, tocmai pentru ca să poată să fie identificaţi şi să poată mai uşor să se prezinte în faţa oamenilor, să ştie fiecare când vine în control că are dreptul, că este poliţist local", a spus Nica.

Poliţia locală va fi formată din funcţionari publici şi personal contractual, iar atribuţiile din domeniul circulaţiei publice şi ordinii publice vor fi exercitate exclusiv de către funcţionari publici.

Întrebat dacă, din 2010, serviciile de ordine publică vor fi în subordinea primarului, iar poliţia locală va dirija circulaţia în Bucureşti, ministrul de resort a arătat că acele elemente care ţin de ordinea şi siguranţa publică transferate la poliţia locală vor fi în subordinea fiecărui primar.

"Mai sunt componente de ordine şi siguranţă care sunt păstrate de către poliţia naţională, ceea ce înseamnă că planul de apărare şi de efectuare a ordinii şi siguranţei publice se desfăşoară sub coordonarea şi controlul poliţiei naţionale", a spus Nica.

Poliţia locală va avea atribuţii legate şi de circulaţia autovehiculelor cu gabarit depăşit, iar Poliţia naţională va avea competenţe în circulaţia rutieră, dar referitoare cu precădere la drumurile naţionale, autostrăzi şi cercetarea accidentelor.

Unele dintre secţiile Brigăzii de poliţie rutieră Bucureşti vor fi trecute la poliţia locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici