Poliţiştii de frontieră români au contribuit la prinderea lui Viktor Bout

Autorităţile americane au cerut sprijinul poliţiştilor români de frontieră pentru prinderea lui Viktor Bout - acuzat în SUA de vânzare de arme către mişcările de gherilă columbiene -, aceştia interceptând discuţiile dintre el şi unul din "locotenenţii" lui şi încercând "atragerea" lui în România.

50 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii de frontieră români au contribuit la prinderea lui Viktor Bout

Poliţiştii de frontieră români au contribuit la prinderea lui Viktor Bout

"Timp de două săptămâni de zile, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor DIICOT au desfăşurat acţiuni informativ-operative în vederea localizării traficantului şi probării acţiunilor sale ilegale de trafic internaţional de armament", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) remis agenţiei MEDIAFAX.

Poliţiştii de frontieră români, împreună cu ofiţeri de la Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA, au stabilit mai multe variante de acţiune pentru prinderea lui Bout, despre care existau informaţii că ar fi interesat să se întâlnească cu nişte "beneficiari de armanent", cetăţeni străini, inclusiv în România.

Astfel, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au fost monitorizate discuţiile purtate între Bout, unul dintre "locotenenţii" săi şi investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme în Columbia, în valoare de cinci milioane de dolari, încercându-se, totodată, "atragerea" lui în România pentru a fi reţinut.

În urma investigaţiilor s-a stabilit că armele urmau să fie procurate şi vândute de traficantul Viktor Bout grupării FARC (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene).

"Probele obţinute în urma activităţilor informativ-operative desfăşurate în Romania, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră române, au condus la arestarea şi incriminarea lui Viktor Bout pentru săvârşirea infracţiunii de conspiraţie şi asociere în vederea traficării ilegale de armanent către organizaţii teroriste străine", se mai arată în comunicatul IGPF.

Autorităţile americane au anunţat, joi, că Viktor Bout, acuzat în SUA de vânzare de arme către mişcările de gherilă columbiene, a fost reţinut la Bangkok de agenţi ai Departamentului Antidrog, în colaborare cu poliţia thailandeză şi agenţi din România, Danemarca şi Antilele olandeze, relatează AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici