Ponderea populaţiei României cu vârsta peste 60 de ani se va dubla până în 2050

Ponderea populaţiei României cu vârsta peste 60 de ani se va dubla în următorii 40 de ani, la 39,5% până în anul 2050, situaţie care va atrage creşterea cheltuielilor pentru pensii şi servicii de sănătate de la 13,1% din PIB în 2007 la 23,2% din PIB în 2060, potrivit unui studiu Allianz.

403 afișări
Imaginea articolului Ponderea populaţiei României cu vârsta peste 60 de ani se va dubla până în 2050

Ponderea populaţiei României cu vârsta peste 60 de ani se va dubla până în 2050 (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Speranţa de viaţă lungă şi societăţile care îmbătrânesc fie sunt deja o realitate, fie vor deveni realitate în curând în numeroase ţări. Evoluţia pozitivă a longevităţii este în general rezultatul unui enorm progres social şi în domeniul medical. Dar un nivel superior al longevităţii aduce cu sine un preţ ce va trebui plătit", se mai spune într-un studiu Allianz Demographic Pulse transmis de Allianz-Ţiriac Asigurări.

În zona euro, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale şi servicii de sănătate vor ajunge până aproape de 30% din Produsul Intern Brut în anul 2060. În România, aceste cheltuieli sunt aşteptate să ajungă la 23,2% din PIB în anul 2060, comparativ cu o rată de 13,1% din PIB înregistrată în 2007.

Studiul arată că în România cheltuielile cu pensiile vor creşte cel mai mult, cu peste 9 puncte procentuale din PIB într-un interval de circa 50 de ani (de la 6,6% din PIB în 2007, la aproximativ 15,8% din PIB în 2060).

"Cu toate acestea, provocările care rezultă din îmbătrânirea populaţiei vor diferi radical în Uniunea Europeană faţă de Statele Unite ale Americii şi de Asia, depinzând de sistemele sociale existente", se mai spune în studiu.

Grupul german Allianz este unul dintre cei mai mari jucători internaţionali din domeniul asigurărilor şi pensiilor private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici