Ponta despre discuţiile privind cartelele pre-plătite: Furtună în pahar cu apă, se linişteşte repede

Premierul Ponta susţine că sistemul de înregistrare a datelor la cumpărarea unei cartele pre-plătite există în 17 state europene, dar în România există încă probleme de aplicare, precum comercializarea, adăugând că dorinţa deputatului Sebastian Ghiţă de a fi mai interesant ţine de farmecul politicii.

907 afișări
Imaginea articolului Ponta despre discuţiile privind cartelele pre-plătite: Furtună în pahar cu apă, se linişteşte repede

Ponta despre discuţiile privind cartelele pre-plătite: Furtună în pahar cu apă, se linişteşte repede (Imagine: Shutterstock)

"Este un sistem care în acest moment există în 17 ţări europene deja, dacă te duci în Franţa, Germania, Italia, Spania, Bulgaria, Ungaria şi vrei să îţi cumperi o cartelă pre-pay, trebuie să arăţi un document şi să ţi se înregistreze numele şi cine eşti. Noi avem o problemă de aplicare. De ce a vrut domnul Ghiţă să fie mai interesant, de ce s-au trezit tot felul de deştepţi să comenteze necitind despre ce e vorba, asta ţine de farmecul politicii româneşti", a spus Ponta.

El a afirmat că de anul trecut sunt căutate soluţii concrete de aplicare, care nici în acest moment nu există.

"Cartelele Pre-Pay sunt în general ale tinerilor, ale celor cu venituri mai reduse. Fiul meu are 11 ani, are o cartelă Pre-Pay, ca să nu vorbească toată ziua la telefon. Dar, de asemenea, cartelele Pre-Pay sunt folosite în scopuri infracţionale. Ori, nu e nimic rău dacă fiul meu la 11 ani vrea o cartelă Pre-Pay, să meargă cu mine sau cu mama lui să se noteze a cui e cartela. Dacă face o glumă proastă şi sună la 112, e bine să ştim cine a făcut gluma. De aceea zic că a fost o furtună într-un pahar cu apă, se linişteşte repede", a adăugat Ponta la postul Digi 24.

Deputatul PSD Sebastian Ghiță a declarat, într-un interviu pentru Hotnews, că vrea să depună o iniţiativă legislativă care să permită posibilitatea interceptării cartelelor telefonice pre-plătite de către serviciile secrete.

Proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Joi dimineaţa, premierul Ponta a declarat că înregistrarea cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în luna august a anului trecut, în mandatul de preşedinte interimar al lui Crin Antonescu, după atentatul terorist din Bulgaria unde atacatorii au folosit astfel de cartele.

El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici