Ponta, despre reţetele false: Să deturnezi din banii de la Sănătate mi se pare cel mai grav lucru

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Sibiu, referitor la scandalul reţetelor false, că "cel mai grav lucru care poate fi făcut" i se pare a fi deturnarea banilor din Sănătate sau Educaţie, domenii care "au atâta nevoie de fonduri", fapta fiind "cu atât mai gravă".

451 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre reţetele false: Să deturnezi din banii de la Sănătate mi se pare cel mai grav lucru

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, ce părere are despre scandalul reţetelor false pentru bolnavii de cancer şi a precizat că se "bucură foarte tare atunci când instituţiile statului îşi fac datoria", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu pot să vă dau detalii decât că mă bucur foarte tare atunci când instituţiile statului îşi fac datoria, îi anchetează pe cei care fraudează, într-un fel sau altul, banul public, cu atât mai mult atunci când e vorba despre sănătate, despre reţete false. Mi se pare că acolo chiar indignarea noastră trebuie să fie şi mai mare, dincolo de răspunderea penală", a răspuns premierul.

Acesta a precizat că "cel mai grav lucru" este deturnarea fondurilor de la Sănătate sau Educaţie.

"Să deturnezi din banii de la Sănătate mi se pare cel mai grav lucru care poate fi făcut. Sănătatea, Educaţia au atâta nevoie de fonduri şi, atunci când oameni care ar trebui să slujească scopul nobil pentru care se află acolo îşi folosesc funcţia pentru interese ilegale, e cu atât mai grav. Însă faptul că se face curăţenie, sunt pedepsiţi cei care încalcă legea, este cel mai bun semnal care poate fi dat că nimeni nu rămâne nepedepsit", a mai declarat Victor Ponta.

Tot miercuri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, la Sibiu, că ministerul pe care îl conduce se va constitui parte civilă în dosarul reţetelor false, "dacă se confirmă" frauda, el adăugând că "dauna trebuie recuperată".

Nouă persoane, între care trei medici, au fost reţinute marţi de procurorii bucureşteni, în dosarul reţetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ceilalţi reţinuţi sunt două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă, au mai precizat sursele citate.

În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat, pentru MEDIAFAX, că medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă.

La audieri au fost aduşi şi omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, şi Ioana Vonica, soţia acestuia, care ar fi vizată în dosar, potrivit aceloraşi surse.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus aceleaşi surse.

La percheziţii, în locuinţa unui medic au fost găsiţi 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, conform surselor citate.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei.

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, a mai precizat PTB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici