Ponta, în vizită în zonele afectate de inundaţii: Vreau să ajutăm familiile oamenilor care au murit. Vom aproba alocarea banilor necesari refacerii caselor avariate

Premierul Victor Ponta le-a spus, vineri, sinistraţilor din comunele gălăţene afectate de inundaţii că în şedinţa de Guvern de miercuri se va aproba alocarea, din Fondul de rezervă, a banilor necesari refacerii caselor avariate, adăugând că evaluarea în acest sens se va face după retragerea apelor.

838 afișări
Imaginea articolului Ponta, în vizită în zonele afectate de inundaţii: Vreau să ajutăm familiile oamenilor care au murit. Vom aproba alocarea banilor necesari refacerii caselor avariate

Ponta, în vizită în zonele afectate de inundaţii: "Mai bine să ne înjure oamenii acum că-i evacuăm decât să se întâmple alte necazuri" (Imagine: MAI)

UPDATE - Ponta, la Galaţi: Vom aproba alocarea banilor necesari refacerii caselor avariate de inundaţii

"Deocamdată, nu se poate face nimic până când nu se opreşte ploaia şi nu se retrag apele. Abia apoi se va putea face evaluarea situaţiei din teren, după care, în şedinţa de Guvern de miercuri, vom aproba alocarea dn Fondul de rezervă a sumelor necesare cumpărării materialelor de construcţie pentru refacerea caselor avariate. Acum, mai mult de-atât n-avem ce face", a declarat, vineri după-amiază, premierul Victor Ponta în comuna gălăţeană Pechea, una dintre localităţile afectate de viituri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ponta a stat de vorbă cu sinistraţii şi a cerut primarilor să spună de ce anume au nevoie urgentă, aceştia solicitând, în principal, saltele pături, combustibil şi alimente.

"Succes şi ziceţi tot ce aveţi nevoie", le-a spus Ponta sinistraţilor care l-au întâmpinat în timpul deplasării în zonele inundate.

Premierul le-a cerut edililor să evacueze oamenii din zonele unde sunt prognozate noi precipitaţii pentru evitarea producerii unor situaţii similare, spunând: "Mai bine scoatem oamenii din locuinţe şi ne înjură decât să se întâmple ceva".

Întrebat dacă are cunoştinţă despre faptul că directorii de la Apele Române şi Agenţia Naţională de Meteorologie ar fi în concediu, premierul Victor Ponta a declarat că îi va da afară pe toţi cei care nu-şi fac datoria.

"Dacă este cineva care nu şi-a făcut treaba îl dăm afară", a declarat Ponta.

El a mai spus că prioritatea, la ora actuală, este rezolvarea problemelor sinistraţilor.

"Eu sunt mulţumit că ne aflăm de ieri dimineaţă (n.r. - joi dimineaţă) aici cu miniştri, cu şefi de structuri. Acum haideţi să rezolvăm problemele oamenilor, pentru că ei sunt cu nămol în case şi în curţi", a spus premierul Victor Ponta, la finalul vizitei din comuna Cudalbi.

UPDATE Premierul Victor Ponta a ajuns, vineri după-amiază, în Cuca, una dintre localităţile afectate grav de inundaţii, unde a fost întâmpinat de primarul localităţii, care i-a solicitat să fie trimişi în zonă militari care să intervină, alături de localnici, pentru îndepărtarea nămolului din locuinţe.

Primarul localităţii Cuca a solicitat sprijin când a fost întrebat de către premierul Ponta dacă are nevoie de ceva.

De asemenea, Ponta a stat de vorbă cu o bătrână a cărei casă a fost distrusă aproape în totalitate de viitură, după care i-a întrebat pe localnici dacă au primit ajutoare iar aceştia au răspuns că da şi au mulţumit.

La ora transmiterii acestei ştiri premierul Victor Ponta continuă deplasarea în localităţile afectate de viituri, respectiv comunele Pechea, Costache Negri şi Cudalbi.

Înaintea deplasării în localităţile afectate de inundaţii, premierul Victor Ponta s-a aflat la sediul Prefecturii din Galaţi, unde a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, el spunând că doreşte ca până la şedinţa de Guvern să fie făcută rapid o evaluare pentru sprijinirea sinistraţilor, inclusiv a familiilor care trebuie să-şi înmormânteze rudele.

"Vreau ca până la şedinţa de Guvern de miercuri să facem o evaluare pentru acorda sprijin sinistraţilor", a declarat premierul Victor Ponta, la Galaţi.

Ponta a precizat că doreşte să le spună chiar astăzi (n.r. - vineri) oamenilor din zonele afectate că Guvernul îi va ajuta să-şi repare casele şi că această evaluare este necesară rapid.

"Vreau să ajutăm familiile oamenilor care au murit şi să nu aşteptăm până la şedinţa de Guvern de miercuri să facem asta", a mai spus Ponta.

Premierul a mai declarat că este mai bine să se prevină situaţiile catastrofale prin evacuarea persoanelor expuse la inundaţii.

"Mai bine să ne înjure oamenii acum că-i evacuăm decât să se întâmple alte necazuri", a mai spus premierul în cadrul şedinţei la care au mai participat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, şi ministrul Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga.

Nouă persoane, între care o fetiţă de opt ani, şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a prezentat, vineri, un bilanţ provizoriu al pagubelor produse de inundaţii în ultimele 48 de ore, fiind afectate 22 de localităţi, pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Tecuci.

Potrivit bilanţului, 2.434 de persoane au fost evacuate din locuinţe din cauza inundaţiilor. De asemenea, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinţe au fost distruse complet. Totodată, 140 de persoane au fost salvate de la înec.

Vineri dimineaţă, localnicii din patru comune din judeţul Galaţi au fost evacuaţi întrucât este aşteptată o nouă viitură, după ce un iaz s-a revărsat din cauza ploilor puternice din ultimele ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici