Posesorii de scutere ar putea avea nevoie de permis de conducere

Poliţia intenţionează să introducă permisul de conducere pentru mopede, ţinând cont de numărul mare al accidentelor în care sunt implicate vehiculele cu două roţi.

808 afișări
Imaginea articolului Posesorii de scutere ar putea avea nevoie de permis de conducere

Posesorii de scutere ar putea avea nevoie de permis de conducere

Adjunctul directorului Direcţiei Poliţiei Rutiere, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Motoc, a declarat, miercuri, că s-ar dori introducerea permisului de conducere pentru mopede, precum şi modificarea modului în care se încasează amenzile şi a modului în care sunt sancţionaţi proprietarii de autovehicule.

El a precizat că poliţiile din alte state europene încasează şi până la 90 la sută din valoarea amenzilor în timp ce, în România, poliţiei îi revine 25-30%.

Motoc a menţionat faptul că, în urma măsurilor luate de Direcţia de Poliţie Rutieră, a scăzut numărul de accidente grave care au avut loc în acest an. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, au fost înregistrate 3.111 de accidente grave, cu 297 mai puţine ca perioada similiară a anului trecut, în care au murit 764 de persoane, cu 129 mai puţine ca anul trecut.

Directorul adjunct al DPR a făcut declaraţii la întâlnirea reprezentanţilor poliţiilor rutiere din state europene, la cea de-a doua etapă a Proiectului European "Lifesaver", care vizează unul din obiectivele propuse la nivelul Uniunii Europene, reducerea cu 50 la sută a mortalităţii rutiere până în 2010.

Proiectul, aprobat de Comisia Europeană, are ca scop sprijinirea Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Spaniei şi a Ungariei pentru creşterea eficienţei activităţilor de prevenţie rutieră, prin preluarea bunelor practici şi asistenţă în aplicarea acestora din partea statelor membre TISPOL, recunoscute pentru realizările în domeniu.

Priorităţile proiectului europen, realizat în comun de poliţiile rutiere din 26 de state, sunt siguranţa tinerilor şoferi şi a motocicliştilor, combaterea vitezei, a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice şi a drogurilor, alături de derularea unor activităţi de prevenire privind portul centurii de siguranţă.

Scopul TISPOL, organizaţie înfiinţată de forţele de poliţie rutieră din Europa, este reducerea consturilor societăţii, cauzate de cei aproximativ de 45.000 de morţi şi 3,5 milioane de răniţi înregistraţi anual pe drumurile Uniunii Europene.

România a înregistrat în ultimii doi ani o creştere a numărului şi a consecinţelor evenimentelor rutiere grave, în 2008 fiind înregistrate peste 10.000 de accidente grave, soldate cu aproape 3.000 de morţi şi peste 9.000 de răniţi.

Potrivit Poliţiei Române, creşterea numărului de autovehicule, care anul trecut a ajuns la peste cinci milioane, în condiţiile unei infrastructuri rutiere rămase în limite sensibil apropiate cu cea de la nivelul anilor '90, numărul redus de kilometru de autostrăzi şi sutele de localităţi ''liniare'' care sporesc riscul rutier pe traseele drumurilor naţionale europene, au dus la ambuteiaje frecvente şi la îngreunarea circulaţiei.

Astfel, pe principala arteră de circulaţie din România DN1 (E60), media anuală a valorilor de trafic s-a mărit cu 10,2 la sută, atingând la sfârşitul anului 2008 peste 12,5 de milioane de maşini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici