Poţi să iei amendă dacă ai cauciucuri "all seasons". Ce inscripţie trebuie să aibă anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripţionate cu M şi S, în caz contrar şoferii riscă de la nouă la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 de lei, sancţiunea contravenţională fiind însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

10932 afișări
Imaginea articolului Poţi să iei amendă dacă ai cauciucuri "all seasons". Ce inscripţie trebuie să aibă anvelopele de iarnă

Poţi să iei amendă dacă ai cauciucuri "all seasons". Ce inscripţie trebuie să aibă anvelopele de iarnă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Poliţia Română informează că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S" fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia "all seasons".

Prin Ordonanţa Guvernului 5, din ianuarie 2011, au fost modificate prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care sunt definite în conformitate cu Directivele şi Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Astfel, spune sursa citată, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia "all seasons".

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximã autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici