Povestea cu Putin suferind un stop cardiac „este complet falsă”. Iată circuitul zvonului

  • Daily Express, tabloid britanic, a publicat o presupusă ştire referitoare la un stop cardiac care l-ar fi afectat pe liderul rus Vladimir Putin.
  • Varianta fusese lansată de canalul Telegram General Svr - care răspândeşte postări de fantezie politică - şi era plină de detalii cinematografice.
  • Zvonul nu a primit nicio confirmare, fiind infirmat şi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
615 afișări
Imaginea articolului Povestea cu Putin suferind un stop cardiac „este complet falsă”. Iată circuitul zvonului

Povestea cu Putin suferind un stopul cardiac „este complet falsă”. Iată circuitul zvonului

Presupusul accident a fost infirmat categoric, astăzi, de Kremlin („Putin este bine şi în formă”), şi nu a fost dezvoltat de publicaţiile internaţionale. Motivul este legat de sursa citată de Daily Express, anume canalul de Telegram Svr, scrie publicaţia italiană Corriere della Sera.

Este vorba despre un canal administrat de un autoproclamat „oficial rus care acum este un disident” şi care este dedicat creării de postări cu teme de ficţiune politică. Sunt, aşadar, intenţii satirice mai degrabă decât informative.

Contul are puţin peste 36.000 de abonaţi: în majoritate jurnalişti, politicieni, politologi (care îl urmăresc din obligaţie oficială) şi iubitori ai teoriilor conspiraţiei.

A „brodat” un scenariu

Conform relatării de pe acest cont, duminică, în jurul orei 21.05, ora Moscovei, „oameni serviciului de securitate al preşedintelui, care erau de serviciu în reşedinţă, au auzit zgomot venind din dormitor. Doi ofiţeri de securitate au intrat imediat şi l-au văzut pe Putin întins pe podea lângă pat şi cu o masă cu mâncare şi băutură răsturnată.

Probabil, când preşedintele a căzut, a lovit masa şi farfuriile şi le-a doborât pe podea, provocând zgomotul. Putin s-a zvârcolit în timp ce stătea întins pe podea, dându-şi ochii peste cap. Medicii de gardă la domiciliu au fost imediat chemaţi şi plasaţi într-una din încăperile adiacente care au efectuat resuscitare, constatând că preşedintele se afla în stop cardiac. Ajutorul a fost livrat la timp, inima a repornit şi Putin şi-a recăpătat cunoştinţa.

Preşedintele a fost transferat într-o încăpere special amenajată din reşedinţa sa, unde fusese deja instalat echipamentul medical necesar pentru resuscitare, practic o secţie de terapie intensivă dotată cu cele mai moderne tehnologii. Starea preşedintelui s-a stabilizat şi se află sub supraveghere medicală constantă”.

A lansat şi teoria că o dublură de-a lui Putin s-a văzut cu Xi

Kremlinul, la câteva ore după publicarea postării, a postat pe site-ul său fotografii cu Putin în timpul unei întâlniri desfăşurate ieri, 23 octombrie, şi un videoclip cu o convorbire de o oră între Putin şi preşedintele brazilian Luis Ignacio «Lula» de la Silva.

Contul Svr nu este străin de postări de acest tip, complet lipsite de bază faptică: săptămâna trecută, a răspândit „ştirea” conform căreia o dublură ar fi fost cea care a jucat rolul lui Putin la întâlnirea cu Xi Jinping.

Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns acestor speculaţii astăzi. Insinuările conform cărora preşedintele rus ar folosi unul sau mai multe dubluri, a spus el, sunt „o păcăleală absurdă”. În aprilie anul trecut, Peskov afirmase că subiectul dublurii este „ridicol”. Totodată, spunea tot el, Putin „se bucură de o sănătate de invidiat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici