Povestea impresionantă a unei fetiţe de 6 ani care şi-a salvat de două ori mama

O mamă din Scoţia, care a suferit un transplant de inimă, a povestit cum fiica ei în vârstă de şase ani i-a salvat viaţa de două ori cu ajutorul unui difuzor inteligent, relatează BBC.

555 afișări
Imaginea articolului Povestea impresionantă a unei fetiţe de 6 ani care şi-a salvat de două ori mama

Emma Anderson, din Robroyston, Glasgow, avea 15 ani când a fost diagnosticată cu cardiomiopatie hipertrofică. De la o vârstă fragedă, fiica ei Darcey ştia că mama ei avea o „inimă dureroasă” şi că poate cere ajutor pe Alexa. Acum, Darcey a folosit Alexa de două ori pentru a da alarma atunci când mama ei, în vârstă de 27 de ani, nu s-a simţit bine.

„Am configurat Alexa astfel încât, dacă leşinam sau mă simţeam rău, tot ce trebuia să facă era să spună „Alexa, cheamă ajutoare”, iar aceasta o suna pe mama mea, care locuieşte după colţ”, a declarat Emma Anderson.

„Şi ea (fetiţa - n.r.) a trebuit să apeleze la Alexa de câteva ori, chiar a chemat singură o ambulanţă şi de data aceea mă simţeam foarte rău. Sunt atât de mândră de ea, este un mic superstar”.

Emma Anderson a explicat starea ei de sănătate la programul Good Morning Scotland de la BBC Radio Scotland.

„Practic, înseamnă că muşchiul care înconjoară inima începe să se îngroaşe prea mult”, a spus ea.

„Modul în care mi s-a cam descris este că, în loc să bată împotriva unei perne, este ca şi cum la fiecare bătaie inima bate împotriva unui zid de cărămidă, aşa că se deteriorează din ce în ce mai mult de fiecare dată”.

Gestionată în cea mai mare parte prin medicamente de-a lungul vieţii, i s-a spus la un control de rutină că are nevoie urgentă de un transplant de inimă care să-i salveze viaţa.

„M-am dus pentru controlul de rutină şi mi s-a spus că starea mea se agravase foarte tare şi că nu mai puteam aştepta acasă pe lista de aşteptare, ci trebuia să vin şi să fiu trecută pe o listă de urgenţă, pentru că practic dacă plecam din spital nu mai aveam mult timp la dispoziţie”, a spus ea.

„Am intrat în spital şi, după câteva luni, inima mea a cedat complet. Am ajuns să fiu conectată la o pompă cu balon aortic care mi-a ţinut inima să bată pentru mine până când am putea spera să obţinem un transplant. Şi apoi, la aproximativ 10 zile după ce am intrat pe asta, am primit un telefon care spunea că este disponibilă o inimă de donator”.

Emma a primit transplantul în aprilie 2022, la spitalul NHS Golden Jubilee din Clydebank.

Când a fost diagnosticată pentru prima dată, i s-a implantat un defibrilator intern în interiorul pieptului.

Ea a spus că transplantul de inimă a fost transformator şi că a putut să se căsătorească cu partenerul ei, Conner, în iulie anul trecut.

Emma Anderson a spus: „De la transplantul meu am o viaţă complet nouă acum. Pot să merg pe jos la şcoală, să o iau pe Darcey şi să mă întorc pe jos, ceea ce nu puteam face niciodată înainte. De Paşte, am reuşit să o duc pe Darcey la înot şi în parcul de joacă, în parcul de la fermă, lucruri simple pe care nu le puteam face înainte, le pot face acum. Acum sunt capabilă să fiu mămică”.

Aproximativ 28.000 de scoţieni au o afecţiune cardiacă moştenită, cea mai frecventă fiind cardiomiopatia hipertrofică, potrivit British Journal of Cardiology.

Emma Anderson a declarat că este veşnic recunoscătoare donatorului său şi familiei acestuia pentru ceea ce au făcut pentru ea.

„Să primeşti un transplant este un drum foarte greu, nu este uşor”, a spus ea.

„După operaţie, am stat mult timp sub suport vital şi am urmat tot felul de alte tratamente, iar muşchii mei s-au deteriorat atât de mult încât nu mai puteam merge. Singurul lucru care părea să mă intereseze după ce m-am însănătoşit era să învăţ să merg din nou, pentru a putea merge la altar şi să mă căsătoresc. Am fost externată literalmente cu puţin peste o săptămână înainte de nuntă, încă mai aveam copci pentru a merge pe culoar”.

În timp ce se recupera în spital, Emma Anderson a creat un videoclip TikTok cu imagini din diferite etape ale călătoriei sale cardiace folosind cântecul starului scoţian Tom Walker, The Best Is Yet To Come.

Cântăreţul a fost atât de emoţionat de videoclip încât a invitat-o la Londra pentru a apărea într-un videoclip cu oameni care l-au inspirat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici