Predoiu a primit avizul Comisiei Juridice pentru un nou mandat de ministru al Justiţiei

Cătălin Predoiu a primit, sâmbătă, avizul pentru un nou mandat de ministru al Justiţiei din partea Comisiei Juridice, cu 42 de voturi pentru, nouă împotrivă şi nicio abţinere.

21 afișări
Imaginea articolului Predoiu a primit avizul Comisiei Juridice pentru un nou mandat de ministru al Justiţiei

Predoiu a primit avizul Comisiei Juridice pentru un nou mandat de ministru al Justiţiei (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Jutiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, în cadrul Comisiei juridice şi pentru drepturilor omului şi minorităţi a Parlamentului, că priorităţile pentru portofoliul justiţiei sunt adoptarea celor patru coduri, reorganizarea ministerului şi, implicit, ridicarea monitorizării CE.

"Măsurile urgente care trebuie luate sunt în legătură cu discuţiile şi adoptarea celor patru coduri, Ministerul Justiţiei rămânând să susţină în Parlament aceste proiecte importante. Prin aceste coduri se pot stabili competenţele instanţelor de judecată şi unităţilor de parchet. Plecând de la aceste competenţe pot fi creionate politica de resurse mane şi logistice, inclusiv financiare", a susţinut ministrul Predoiu.

Potrivit demnitarului, aceste competenţe au fost stabiliste între anii 1970-1980 în funcţie de necesităţile societăţii de atunci, iar acestea trebuie adaptate la cerinţele unei societăţi moderne.

Ministrul Predoiu a subliniat importanţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, unde sunt patru condiţionalităţi de îndeplinit, iar acesta este unul dintre obiectele sale.

În acest context, demnitarul a spus că în chestiunea ridicării monitorizării României nu poate fi ocolită lupta anticorupţie, iar continuarea eforturilor pe acest domeniu se impune.

Totodată, Cătălin Predoiu a arătat ca problemele Ministerului Justiţiei sunt de ordin tehnic, idiferent din ce unghi ar fi privite acestea, în timp ce politicile penale pot comporta discuţii.

Reorganizarea Ministrului Justiţiei a fost un alt obiectiv prezentat de Predoiu. El a vorbit despre reorganizările direcţiilor de avizare şi de elaborare a actelor normative, cea de probaţiune şi cea privind problemele de cetăţenie.

Întrebat dacă a contribuit la realizarea capitolului pe Justiţiei din programul de guvernare propus de coaliţia PSD-PDL, Predoiu a menţionat că nu a citit programul de guvernare, dar a menţionat că a mai avut ocazia să lucreze la un program de guvernare atunci când a fost conceput programul PNL şi a subliniat că aproape toate programele "se pun de acord" în ce priveşte Justiţia.

"Politicile penale pot comporta diverse nuanţe în funcţie de filosofia care stă la baza lor", a mai spus Predoiu.

Întrebat de liberalul Ioan Ghişe dacă Emil Boc şi-a schimbat părerea despre persoana sa, având în vedere declaraţia liderului PDL la învestirea lui Predoiu ca ministru în ferbuarie 2008, Cătălin Predoiu a spus că nu cunoaşte dacă "există nuanţe" în ceea ce priveşte opinia celor de faţă sau a celor absenţi cu privirea la persoana sa.

Ministrul Justiţiei a mai fost întrebat dacă îşi va menţine apartenenţa la ideea şi principiile liberalismului economic şi politic promovat în România de PNL, Cătălin Predoiu a explicat că aceasta a fost o frază din discursul său de "independent" de la învestitură, dar a subliniat că are o orientare liberală pe care o păstrează şi astăzi şi pe care nu poate să o schimbe "indiferent ce s-ar întâmpla mâine".

El a menţionat că "sub aspectul filosofiei" a avut întotdeauna o apropiere de PNL, dar că el şi-a asumat la justiţie un mandat echilibrat şi de echidistanţă, care să ofere "calmul şi stabilitatea de care ministerul avea nevoie după ciocnirile politice din ultimii trei ani".

"Am avut ca obiectiv în mandatul meu asigurarea imparţialităţii, pentru a arăta că minsitrul Justiţiei este o persoană în afara oricărui partid. Orice ministru al Justiţiei ia distanţă de partid în orice sistem democratic", a apreciat Predoiu.

Întrebat cum va asigura cadrul legislativ în vederea neafectării anchetei judiciare, Predoiu a arătat că "ministrul Justiţiei nu are instrumente directe legate de anchetele penale, dar are un instrument foarte puternic la îndemână şi anume promovarea unor iniţiative legislative". "Acolo pot şi trebuie aduse ajustări astfel încât anchetele să se desfăşoare eficient. Aici trebuie să dăm dovadă nu numai de clar viziune. Pledez aici pentru o atitudine realistă pragmatică, dar şi una de a obţine şi acordul partenerilor noştrii europeni şi de a feri România de complicaţii. Stilul în care se desfăşoară anchetele şi obiectivele tactice, aici ministrul Justiţiei nu are nimic a face, pentru că un ministru trebuie să se ţină departe de anchete", a conchis Predoiu.

Predoiu declarase, înainte de audieri, că nu are alte "obiective şi nici altă agendă ascunsă", în ce priveşte prezenţa sa la Ministerul Justiţiei, declarându-se uimit de reacţiile dure ale liberalilor.

"Pot să vă precizez că în tot ceea ce am întreprins în cursul zilei de ieri am respectat întocmai prevederile statutului partidului, de aceea sunt surprins de atacurile dure sosite ieri seară din partea unor colegi şi nu vă ascund că acest lucru a fost destul de neaşteptat pentru mine", a conchis Predoiu.

Fostul liberal a menţionat că aceasta este declaraţia sa "pentru moment", refuzând să răspundă întrebărilor.

Citeşte şi:

Predoiu: M-am autosuspendat din calitatea de membru al PNL

Cătălin Predoiu, nominalizat ministru al Justiţiei

Olteanu: Acceptarea funcţiei de către Predoiu denotă lipsă de caracter

Tăriceanu: Decizia lui Predoiu de a accepta Guvernul PDL-PSD, o trădare faţă de PNL

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici