Predoiu către magistraţi: Codurile au fost făcute pentru sistemul judiciar, nu pentru CE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a transmis magistraţilor, în cadrul unui seminar de vineri, un mesaj privind aplicarea noilor coduri, arătând că acestea au fost făcute pentru sistemul judiciar, nu pentru Comisia Europeană.

70 afișări
Imaginea articolului Predoiu către magistraţi: Codurile au fost făcute pentru sistemul judiciar, nu pentru CE

Predoiu către magistraţi: Codurile au fost făcute pentru sistemul judiciar, nu pentru CE (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Codurile se vor aplica", a afirmat ministrul Cătălin Predoiu la seminarul privind "Pregătirea implementării noilor Coduri: instituţii noi procesual-penale".

Totodată, ministrul Justiţiei a subliniat faptul că aplicarea acestor coduri va reuşi doar împreună cu cei din sistemul juridiciar.

"Nu au fost făcute aceste coduri pentru Comisia Europeană, ci pentru noi, pentru sistemul judiciar", a susţinut ministrul, adăugând că acestea au fost rezultatul "travaliului unui colectiv", şi nu a "travaliului Ministerului Justiţiei".

Cătălin Predoiu a afirmat că proiectele privind codurile au căpătat interes european, precizând că, în cadrul întâlnirilor de la Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne, vicepreşedintele CE l-a chestionat în legătură cu pregătirea magistraţilor, poziţia sistemului judiciar şi implicarea în aplicarea codurilor.

Ministrul Justiţiei a avut luni, la Luxemburg, o întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justiţie Viviane Reding, pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi eficientizarea procesului de elaborare legislativă la nivelul Consiliului JAI.

Comisarul european, Viviane Reding, a apreciat că implementarea în România a codurilor reprezintă un moment cheie, de referinţă, pentru întreg programul de reforme şi consideră că succesul acestuia depinde acum de implicarea activă a sistemului judiciar. Comisarul a subliniat că formarea profesională cu privire la coduri trebuie să cuprindă atât pe magistraţi, cât şi pe avocaţi şi alţi profesionişti ai dreptului.

Viviane Reding a dat asigurări că eforturile instituţiilor române vor fi corect monitorizate şi evaluate de către experţii CE, iar raportul din vară va reflecta cu aceeaşi corectitudine şi profesionalism evoluţiile din sectoarele vizate. De asemenea, a încurajat echipa Ministerului Justiţiei să continue în ritm susţinut eforturile pentru punerea în practică a reformei fără precedent pe care o reprezintă noile coduri.

"Codurile sunt clar percepute la nivelul Bruxelles-ului drept un proiect de referinţă pentru Justiţia noastră şi oficialii europeni urmăresc foarte atent implicarea sistemului judiciar în procesul de implementare. Suntem într-o etapă în care, în mod obiectiv, atenţia Comisiei şi a experţilor europeni se deplasează de la elaborarea legislativă, la aplicarea legii de către sistemul judiciar. La nivelul Consiliului JAI, trebuie să ne concentrăm pe adoptarea de instrumente legislative eficiente, care îmbunătăţesc viaţa oamenilor, protecţia drepturilor lor. Este singura cale prin care vom menţine încrederea în funcţionarea instituţiilor europene. Agenda JAI va rămâne o prioritate a Ministerului Justiţiei", declara atunci Cătălin Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici