Predoiu: Eficienţa justiţiei, îngreunată de numărul mare de dosare, comoditate, superficialitate

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni că eficienţa justiţiei în România este îngreunată, în principal, de numărul mare de dosare, comoditatea magistraţilor, superficialitatea în întocmirea dosarelor şi lipsa de celeritate a sistemului legislativ.

32 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Eficienţa justiţiei, îngreunată de numărul mare de dosare, comoditate, superficialitate

Predoiu: Eficienţa justiţiei, îngreunată de numărul mare de dosare, comoditate, superficialitate (Imagine: Liviu_Adascalitei/Mediafax Foto)

Cătălin Predoiu, prezent la seminarul franco-român pe tema "Eficacitatea justiţiei", organizat de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor (AFRJ), a amintit că România este în plin proces de implementare a politicilor publice de modernizare a justiţiei.

Acesta a precizat că, din perspectiva Ministerului Justiţiei (MJ), provocările sistemului judiciar românesc sunt numărul mare de dosare pe rol (peste patru milioane pe an), alocarea dezechilibrată a judecătorilor la instanţe, precum şi blocarea posturilor vacante din sistem, fapt ce ar trebui rezolvat de către Guvern.

Totodată, Predoiu a amintit că reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să regândească schemele de personal şi alocarea resurselor, prin colaborare cu MJ.

Ministrul s-a referit şi la programul "Volumul optim de lucru al judecătorilor", pe care l-a caracterizat drept "perfectibil", exprimându-şi dorinţa ca acesta să fie suspendat.

Predoiu a mai spus că nu toate instanţele şi nu toţi judecătorii "turează" la maxim şi că o nouă strategie a justiţiei şi un nou plan de acţiuni sunt iminente.

El a precizat că, în ceea ce priveşte preschimbarea termenelor de judecată, speră ca această procedură să nu devină un nou sistem de perturbare a cauzelor, subliniind şi faptul că în România termenele de judecată sunt prea lungi.

Ministrul a mai menţionat, ca deficienţe ale sistemului judiciar, şi inconsecvenţa instanţelor în luarea deciziilor, indicând faptul că acest lucru poate fi explicat prin pregătirea ineficientă a dosarelor de către procurori şi judecători.

Predoiu a spus că nu poate să nu menţioneze şi amânările de cauze în dosare de mare corupţie, ceea ce transmite un semnal neadecvat societăţii, astfel că aceasta îşi pierde încrederea în justiţie.

Nu în ultimul rând, ministrul a mai precizat blocarea unor legi în Parlament, criticând lipsa de celeritate a sistemului legislativ.

El a spus că, în ciuda acestor deficienţe, majoritatea angajaţilor din sistem reuşesc să-şi îndeplinească misiunea de a face dreptate.

În ceea ce priveşte soluţiile pentru rezolvarea problemelor, Predoiu a amintit că este nevoie de alcătuirea unui suport politic pe termen lung, fapt propus de MJ încă din 2008 şi de către CSM din 2009. Problema, a spus Predoiu, este că ar fi nevoie ca forţele politice să fie dominate de oameni interesaţi de eficienta justiţiei, însă nu este în interesul multor politicieni ca acest lucru să se întâmple.

La seminarul pe tema eficacităţii justiţiei au participat şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu şi decanul Facultăţii de Drept din Bucureşti, Flavius Baias.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici