Predoiu, Kovesi şi Licu se întâlnesc cu revoluţionarii

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, se întâlnesc, marţi seara, cu revoluţionarii la Palatul Cotroceni, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

137 afișări
Imaginea articolului Predoiu, Kovesi şi Licu se întâlnesc cu revoluţionarii

Predoiu, Kovesi şi Licu se întâlnesc cu revoluţionarii (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Pentru prima dată în istoria postcomunist, va avea loc o dezbatere - mediată de preşedintele României - între reprezentanţii societăţii civile şi responsabilii justiţiei, despre finalizarea cercetărilor despre masacrul din decembrie 1989", se arată într-un comunicat remis presei de vicepreşedintele Alianţe Civice, Sorin Ilieşiu.

Administraţia Prezidenţială nu a confirmat participarea preşedintelui Traian Băsescu la această discuţie, programată pentru marţi, la ora 19.00, însă vor fi prezenţi Predoiu, Kovesi şi Licu, precum şi un reprezentat al Ministerului Afacerilor de Externe, minister implicat în relaţia României cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Sorin Ilieşiu afirmă că Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie1989, se află în a 36-a zi de grevă a foamei "pentru Adevăr", greutatea acestuia ajungând la 64 de kilograme, pierzând în jur de 17 kilograme.

Din delegaţia care va participa la întrunirea de la Cotroceni fac parte Dan Voinea - general magistrat în retragere, Sorin Ilieşiu - vicepreşedintele Alianţei Civice, George Costin - preşedintele executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor România 1989, Antonie Popescu - senior al Ligii Studenţilor Piaţa Universităţii 1990, avocat la CEDO al Asociaţiei 21 Decembrie1989, Florian Mihalcea - preşedintele organizaţiei Societatea Timişoara, Ionuţ Matei - avocat la CEDO al Asociaţiei 21 Decembrie1989.

În 13 august, generalul în rezervă Dan Voinea - procuror militar pensionat, cel care a lucrat în dosarele Revoluţiei din 1989 şi care după ce s-a retas din magistratură a început să-şi critice ciolegii - afirma că timp de două luni s-au xerocopiat documentele din dosarul revoluţiei, însă, la un moment dat, li s-a spus procurorilor să n-o mai facă, pentru că "nu mai este cazul".

Pe rolul PICCJ se află un dosra privind evenimentele din Decembrie 1989

La solicitarea MEDIAFAX, Biroul de presă al PICCJ, a comunicat, în 14 august, că pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia Parchetelor Militare se află dosarul nr. 97/P/1990, privind evenimentele din Decembrie 1989.

Acest dosar a fost soluţionat la data de 20 septembrie 1995, prin încetarea urmăririi penale faţă de Nicolae şi Elena Ceauşescu şi alte persoane cu funcţii de conducere din fostul Comitet politic executiv al Partidului Comunist Român (PCR).

La data de 7 decembrie 2004 s-a dispus infirmarea acestei soluţii şi continuarea cercetărilor în cauză pentru stabilirea persoanelor responsabile de uciderea, rănirea şi lipsirea de libertate a victimelor din decembrie 1989.

Prin rezoluţia din 7 decembrie 2004, în baza articolului 228 Cod procedură penală s-a dispus începerea urmăririi penale "sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzută de articolele 174, 175, 176, 356, 357, 358, 359, 360 şi 361 Cod penal, precum şi pentru tentativă, complicitate, instigare, participaţie improprie la aceste infracţiuni, "faţă de mai multe cadre militare cu funcţii de conducere şi civili".

Începând din luna noiembrie 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare a înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, la cererea Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, copii xerox a 182 de volume din dosarul 97/P/1990, privind evenimentele din Decembrie 1989, însumând aproximativ 40.000 de file, spre a fi avute în vedere la soluţionarea de către instanţa europeană a cauzelor Asociaţia "21 Decembrie 1989" şi Mărieş contra României şi Vlase contra României.

Totodată, au mai fost transmise la solicitările Agentului Guvernamental (avocatul statului în faţa Curţii de la Strasbourg-n.r.) şi copii ale actelor referitoare la reclamantul Teodor Mărieş şi Asociaţia "21 Decembrie 1989" Bucureşti, copii ale soluţiilor dispuse în dosarele cu privire la evenimentele din Decembrie 1989, soluţii care au fost infirmate, iar aceste cauze au fost conexate la dosarul 97/P/1990, precum şi date cu privire la evoluţia acestui dosar şi a anchetei efectuate în cauză.

În cursul cercetărilor, Asociaţia "21 Decembrie 1989", prin preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş, şi reprezentantul legal, avocat Matei Ionuţ, a formulat mai multe cereri, prin care solicitau eliberarea de copii xerox ale tuturor actelor dosarului, invocând dispoziţiile Curţii Europene a Drepturilor Omului.

"Cu privire la acest aspect, precizăm că prin adresa nr. 1512 R/AG/24 din 10 iulie 2009, transmisă Ministerului Afacerilor Externe Direcţia Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, corespondenţă comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin adresa nr. L1/10005/1514/AG/53 din 13 iulie 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat organelor de urmărire penală române să permită accesul tuturor părţilor şi apărătorilor acestora la toate actele de cercetare efectuate în dosarul nr. 97/P/1990", arată sursa citată.

În acord cu recomandarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, prin adresele noastre din 30 iulie 2009, 5 august 2009 şi 11 august 2009, reprezentanţilor legali ai Asociaţiei "21 Decembrie 1989" li s-a adus la cunoştinţă că li se va pune la dispoziţie, pentru studiu, întregul material de urmărire penală întocmit în cauză, sens în care li s-a comunicat că se pot prezenta la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare pentru a studia întreg materialul de cercetare întocmit în cauză.

De asemenea, urmare a solicitării Curţii Europene a Drepturilor Omului de a se pune la dispoziţia părţilor şi apărătorilor acestora toate actele de cercetare efectuate în dosarul nr. 97/P/1990, în data de 31 iulie 2009 s-au prezentat, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, Teodor Mărieş şi avocat Matei Ionuţ, cărora li s-a comunicat că li se vor pune la dispoziţie, în vederea studierii, toate actele de cercetare întocmite în cauză, precizează, pentru MEDIAFAX, PICCJ.

Armele cu care au fost ucişi 80% din morţii din decembrie 1989, identificate

Generalul în rezervă Dan Voinea, procuror militar pensionat, cel care a lucrat în dosarele Revoluţiei din 1989 şi Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a declarat că a identificat armele cu care au fost ucişi aproximativ 80 la sută din morţii din decembrie 1989.

"Am reuşit să stabilim clar din ce armă s-au tras gloanţele care au ucis cam 80 la sută din morţii Revoluţiei", a afirmat Voinea, precizând însă că, odată cu decizia Curţii Constituţionale, a pierdut dreptul de a continua ancheta, fiind procuror militar iar dosarul a ajuns la anchetatorii civili.

Voinea a precizat că nu a apucat să stabilească cine a ordonat respectivilor militari să tragă în manifestanţi, el apreciind că acesta este stadiul în care a lăsat dosarul. "Urmează să se afle exact în fiecare caz cine anume a dat ordinul, pentru că nu soldaţii care au executat foc sunt vinovaţii, nu vrem să punem soldaţi pe cruce", a spus Voinea, care s-a ocupat de dosare din anul 1997 până în decembrie 2007.

Cu privire la susţinerile fostului magistrat militar Dan Voinea, potrivit cărora "a reuşit să stabilească clar din ce armă s-au tras gloanţele care au ucis cam 80 la sută din morţii Revoluţiei", Biroul de presă al PICCJ a precizat, pentru MEDIAFAX, că, întrucât cercetările nu au fost finalizate, nu pot fi prezentate opiniei publice amănunte în legătură cu aceste aspecte.

Concret, dosarul se află în fază de urmărire penală, care este secretă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici