Prefectura Braşov vrea să pună sub sechestru herghelia de la Homorod

Prefectul judeţului Braşov, Emil Niţă, a anunţat, marţi, că juriştii Prefecturii caută un cadru legal care să permită punerea sub sechestru a hergheliei din Homorod, unde caii de rasă Lipiţan au fost găsiţi într-o stare jalnică, după ce patronul fermei a plecat în SUA fără să lase un înlocuitor.

562 afișări
Imaginea articolului Prefectura Braşov vrea să pună sub sechestru herghelia de la Homorod

Prefectura Braşov caută o soluţie legală pentru punerea sub sechestru a hergheliei de la Homorod

Ancheta dispusă de prefectul judeţului Braşov la herghelia de cai de rasă de la Homorod a arătat că firma care are în proprietate herghelia de cai de rasă Lipiţan nu este şi proprietar al terenului pe care se află.

"Proprietar peste bunurile imobile ale hergheliei este Societatea Naţională Cai de Rasă, însă nu există niciun fel de documente care să ateste modul în care terenurile au trecut la firma Ducatul Equus SRL. Nu există nici documente care să ateste modul în care caii au trecut de la proprietarul de stat la cel privat", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Braşov, Emil Niţă, care a precizat că au fost analizate documentele obţinute de la Oficiul de Cadastru.

Potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, după ce caii de rasă au fost găsiţi subnutriţi, şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov a început o anchetă la această herghelie din Homorod. Prefectul susţine că raportul DGFP Braşov a relevat că firma Ducatul Equus SRL este desfiinţată încă din 2007.

"Sunt multe chestiuni care nu-şi găsesc răspunsul legat de situaţia acestei firme. Există mai multe tranzacţii de terenuri în care acelaşi cetăţean- reprezentant legal al firmei cu pricina - este şi vânzător şi cumpărător al unor terenuri, ceea ce ne face să credem că, de fapt, societatea a fost ţinută pentru a fi paravanul unor tranzacţii imobiliare mai mult sau mai puţin legale. Deocamdată ancheta este încă în curs", a declarat prefectul Emil Niţă.

Acesta a mai spus că departamentul juridic al Prefecturii caută un cadru legal care să permită punerea sub sechestru a hergheliei de la Homorod. Dacă această măsură va fi aplicată, caii vor fi preluaţi de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov şi apoi vânduţi la licitaţie pentru că DSVSA nu îşi poată permite întreţinerea acestora pe o perioadă foarte lungă.

"Acest lucru ne-ar permite să salvăm acei cai de rasă, pe care proprietarul firmei i-a uitat şi care au ajuns într-o stare jalnică, fiind subnutriţi", a adăugat prefectul.

La herghelia din comuna braşoveană Homorod se mai află, în prezent, 42 de cai de rasă Lipiţan.

În urmă cu două săptămâni, în urma unui control al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, caii au fost descoperiţi într-o stare jalnică. În lipsa proprietarului, plecat în Statele Unite ale Americii, ferma nu a avut un reprezentant legal care să se ocupe de întreţinerea animalelor şi de asigurarea raţiilor de furaje, astfel că, din cauza subnutriţiei, patru cai au murit deja.

Citeşte şi

Cai de rasă, morţi de foame, într-o herghelie din Braşov

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici