Premieră la Cluj: Tumoră de peste 12 kilograme, îndepărtată de la o căţeluşă

Chirurgii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj au operat cu succes o căţeluşă de 11 ani, care avea o tumoră de 12,6 kilograme, peste 25% din greutate.

567 afișări
Imaginea articolului Premieră la Cluj: Tumoră de peste 12 kilograme, îndepărtată de la o căţeluşă

Premieră la Cluj: Tumoră de peste 12 kilograme, îndepărtată de la o căţeluşă

Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară.

Pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul i-a fost pus tot în clinicile USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată.

Medicii veterinari spun că astfel de intervenţii au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice.

„Acestă intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică”, a declarat Florin Beteg, doctorul care a condus echipa medicală.

Conform medicilor, operaţia a fost riscantă din cauza iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului.

Hemangiosarcomul are o incidenţă între 0,2-5% şi un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală.

Post-operator, evoluţia căţeluşei Daisy este foarte bună şi va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgenţă al facultăţii clujene sub monitorizare permanentă şi terapie intensivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tumoră,
căţeluşă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici