Premii pentru bucureştenii care depun baterii şi aparate electrice uzate la rulotele Ecobanca

Bucureştenii pot depune, de joi, aparate electrice şi baterii uzate la rulotele Ecobanca, lansate în Parcul Herăstrău şi care vor staţiona în mai multe zone circulate din Capitală, cetăţenii fiind premiaţi în momentul în care ajung la anumite cantităţi din aceste deşeuri colectate selectiv.

232 afișări
Imaginea articolului Premii pentru bucureştenii care depun baterii şi aparate electrice uzate la rulotele Ecobanca

Premii pentru bucureştenii care depun baterii şi aparate electrice uzate la rulotele Ecobanca (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Iniţiativa amplasării acestor puncte de colectare mobile pentru deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi de baterii şi acumulatori (DBA) aparţine Asociaţiei Environ. La lansarea primelor trei rulote, în Parcul Herăstrău, au luat parte ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, precum şi două grupuri de copii de grădiniţă şi de şcoală primară, care au fost primii care au depus baterii şi mici aparate uzate, primind puncte.

Rulotele Ecobanca sunt echipate cu o platformă de cântărire a deşeurilor, un monitor cu sistem touch şi o imprimantă pentru emiterea etichetelor cu puncte primite în urma predării deşeurilor. Fiecare deponent primeşte un carnet de economii, pe care va lipi stickere cu punctele primite de fiecare dată când aduce deşeuri de echipamente electrice şi de baterii la Ecobancă. În funcţie de canitatea şi tipul de DEEE şi DBA depuse la punctele de colectare mobile, cetăţenii sunt recompensaţi cu un frigider, o maşină de spălat, o plasmă, un aspirator, un aparat foto sau o tabletă, fiecărui premiu corespunzându-i un anumit punctaj.

Rulotele Ecobanca vor staţiona în marile pieţe şi în parcurile bucureştene, însă echipamentele electronice de mari dimensiuni, care depăşesc 20 de kilograme, pot fi colectate gratuit, direct de la domiciliu. Cei interesaţi trebuie să contacteze Environ pentru o programare şi primesc în plus 30 de puncte la colectarea de la domiciliu.

Datele de contact şi alte informaţii legate de campania Ecobanca se regăsesc pe site-ul www.ecobanca.ro. Campania se adresează tuturor persoanelor din Bucureşti şi Ilfov.

Preşedintele Asociaţiei Environ, Andrei Orban, a subliniat că ratele de colectare sunt scăzute în Capitală şi că este nevoie de eforturi pentru ca deşeuri periculoase ca echipamentele electrice şi bateriile să nu ajungă la groapa de gunoi şi să polueze pânza freatică, afectându-i pe cei care consumă apa din zona respectivă.

La rândul ei, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a arătat că, în contextul ţintei de colectare de patru kilograme de DEEE pe cap de locuitor anual, la nivelul UE, România cunoaşte un mare decalaj, în ţară colectându-se anual, în prezent, sub un kilogram de DEEE pe cap de locuitor.

Environ îşi propune ca, până la sfârşitul anului, să aibă în Bucureşti 20 de rulote mobile pentru colectarea DEEE şi DBA, însă va investi în acestea în funcţie de rezultatele care se vor înregistra. Un astfel de punct de colectare costă aproximativ 4.000 de euro. În plus, este nevoie şi de munca voluntarilor asociaţiei, pentru operarea platformei din rulotă, dar şi pentru informarea cetăţenilor şi promovarea colectării selective.

Asociaţia Environ este o organzaţie colectivă non-profit de management al deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, având ca scop preluarea responsabilităţilor producătorilor şi importatorilor referitoare la colectarea, tratarea, valorificarea şi eliminarea nepoluantă a acestor tipuri de deşeuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici