Preoţii vor trebui să semneze "acte de onestitate şi fidelitate" faţă de BOR

Preoţii şi personalul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care administrează bunuri vor trebui să semneze un "act de onestitate şi fidelitate" faţă de BOR, potrivit unei hotărâri luate în ianuarie de Sfântul Sinod al BOR.

3147 afișări
Imaginea articolului Preoţii vor trebui să semneze "acte de onestitate şi fidelitate" faţă de BOR

Preoţii vor trebui să semneze "acte de onestitate şi fidelitate" faţă de BOR (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Preoţii şi personalul cu funcţii de conducere în cadrul Patriarhiei Române, dar şi persoanele nesalarizate care administrează bunuri ale BOR, vor semna de acum încolo un jurământ /act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică, în care se specifică faptul că nu îşi vor însuşi venituri sau avantaje necuvenite şi că vor păstra "cu sfinţenie" confidenţialitatea sarcinilor de serviciu.

Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod în luna ianuarie 2016, a explicat luni pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

"Motivul pentru care s-a luat decizia aceasta este pentru a adânci responsabilitatea celor care chiar au în fişa lor de post responsabilitatea de coordonare a celorlalţi şi care lucrează cu bunuri valoroase ale bisericii. Este vorba de bunuri de ordin patrimonial, de bunuri proprii instituţiei bisericii, deci nu ascunde nimic ieşit din comun, nu a fost provocat de niciul fel de caz. Tot ce ţine de activitatea preotului care are şi o componentă administrativă intră sub incidenţa acestui act de fidelitate şi onestitate, adică corectitudine în raport cu instituţia din care faci parte şi, bineînţeles, de corectitudine în raport şi cu cei în faţa cărora reprezinţi instituţia", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al BOR.

"În numele Sfintei Treimi, Subsemnatul (..) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (..) , având atribuţii de (..) jur înaintea lui Dumnezeu şi a Chiriarhului meu (..) sau a delegatului Sau (..) ca, în perioada desfăşurării activităţii în responsabilitatea de (..), voi îndeplini obligaţiile prevăzute în Decizia de numire (contractul de muncă sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplină conştiinciozitate, onestitate, fidelitate şi corectitudine faţă de Biserică, nu îmi voi însuşi nimic din bunurile Bisericii, nu îmi voi însuşi venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoană sau pentru altă persoană sau entitate, nu voi tăinui şi nu voi favoriza astfel de fapte de care aş lua cunoştinţă, voi păstra cu sfinţenie confidenţialitatea sarcinilor de serviciu, respectând prevederile statutare şi regulamentare bisericeşti, hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale organismelor eparhiale, dispoziţiile autorităţii superioare bisericeşti şi legislaţia în vigoare privind administraţia bunurilor.În caz contrar, voi suporta toate consecinţele canonice, administrative şi disciplinare bisericeşti, pe care autoritatea bisericească le va dispune. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", se spune în textul "actului de onestitate şi fidelitate".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici