Preotul Teodor Marin, ucis în biserică, va fi înmormântat în spatele lăcaşului de cult

Preotul Teodor Marin, ucis în biserică sâmbătă, va fi înmormântat marţi în spatele lăcaşului de cult unde a slujit în ultimii 20 de ani, situat în centrul municipiului Focşani.

938 afișări
Imaginea articolului Preotul Teodor Marin, ucis în biserică, va fi înmormântat în spatele lăcaşului de cult

Preotul Teodor Marin, ucis în biserică, va fi înmormântat în spatele lăcaşului de cult (Imagine: Catalin Abagiu/Arhiva Mediafax Foto)

Familia preotului Teodor Marin, parohul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", care a fost ucis în biserică sâmbătă, a primit avizele necesare de la toate instituţiile abilitate pentru ca preotul să fie înmormântat în apropierea bisericii unde şi-a găsit sfârşitul.

Astfel, Primăria Focşani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea şi Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi-au dat acordul pentru ca părintele Teodor Marin să fie înmormântat în apropierea Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul".

"A venit familia cu toată documentaţia necesară şi a solicitat înmormântarea preotului în apropierea bisericii. Am fost de acord pentru că este un caz special", a declarat primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi.

Avizul de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a venit în urma unei derogări primite de la Ministerul Culturii. Întrucât biserica este un monument istoric, era nevoie de acest acord special şi, în plus, la realizarea monumentului funerar, se va ţine cont de arhitectura zonei.

"La solicitarea familiei ne-am dat acordul pentru serviciul religios de înhumare în perimetrul monutentului istoric", a afirmat directorul Direcţiei de Cultură, Florin Iliescu.

Luni, Episcopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, a solicitat Primăriei municipiului Focşani permisiunea ca preotul să fie îngropat în curtea bisericii.

Protopul de Focşani Nicolae Cobzaru declarase, luni, că familia preotului a solicitat Arhiepiscopiei ca preotul să fie înmormântat în curtea bisericii la care a slujit, fiind îndrumată să obţină avize în acest sens de la Primărie, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia de Cultură.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al preotului Tudor Marin a fost adus, duminică după-amiază, la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din municipiul Focşani, unde zeci de persoane, dar şi membrii familiei preotului, au participat la o slujbă. Sicriul cu trupul neînsufleţit va rămâne acolo până marţi, când preotul va fi înmormântat. Şi în cursul zilei de luni zeci de persoane au mers la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" pentru a duce flori şi a aprinde o lumânare.

Preotul Tudor Marin, parohul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" din Focşani, sfinţea la acest lăcaş de peste 20 de ani, imediat după Revoluţie, când biserica a fost redeschisă, ea fiind închisă în perioada regimului comunist.

Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Piaţa Unirii Focşani este monument istoric, fiind construită în urmă cu 352 de ani şi funcţionând ca biserică în cadrul unei mănăstiri.

Preotul Tudor Marin era singurul care slujea la această biserică, el fiind cel care a refăcut în totalitate lăcaşul de cult, care în ultimii ani a fost restaurat inclusiv pe exterior. Tot preotul Tudor Marin este şi cel care a reînfiinţat corul bisericii.

El avea doi copii, între care şi o fiică, soţia liderului sindical Vasile Marica. De altfel, Vasile Marica a ajuns la biserică imediat după crimă. "Era un om extraordinar, care mi-a dat o soţie extraordinară, sunt şocat", a spus liderul sindical.

Enoriaşii spun că Tudor Marin, în vârstă de 69 de ani, era unul dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi preoţi din Focşani, el ajutându-i pe enoriaşi şi implicându-se în problemele lor.

Crima de la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" aflată în Piaţa Unirii din Focşani a avut loc, sâmbătă, în jurul orei 10.30, la scurt timp după slujbă, când în lăcaşul de cult mai rămăseseră doar preotul Tudor Marin şi femeia care vindea lumânări, aceasta fiind, de altfel, singurul martor.

Femeia spunea, sâmbătă, că în cursul acestei zile atacatorul a venit de două ori în biserică, fiind îmbrăcat cu o cămaşă neagră. Ea afirma că a doua oară când a venit bărbatul a mers la preot, spunându-i că vrea să îi explice citate din Biblie.

"Avea nişte foi în mână. Părintele nu a apucat să se uite. Nu era nici lumină în biserică. L-am văzut apoi pe bărbat fugind, mi-am dat seama că se întâmplase ceva rău, am început să ţip. Părintele a apucat să ajungă lângă uşa bisericii, unde s-a prăbuşit. Era plin de sânge", povestea femeia.

La scurt timp, la faţa locului a ajuns o ambulanţă, însă echipajul medical nu l-a mai putut salva pe preot.

Principalul suspect în cazul uciderii preotului, Florentin Puşcoiu, în vârstă de 30 de ani, a fost prins de poliţişti sâmbătă noapte, în apartamentul său din municipiul Focşani. Iniţial, el a fost reţinut de procurorii Parchetului Tribunalului Vrancea, sub acuzaţia de omor calificat, iar duminică după-amiază, magistraţii Tribunalului Vrancea au emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Florentin Puşcoiu a lucrat ca şofer la mai multe firme din Focşani până în noiembrie 2011, iar apoi a plecat din ţară, în Italia, în urma unui incident în care a folosit un cuţit într-un loc public, faptă pentru care a fost cercetat în lipsă.

"În noiembrie anul trecut a fost surprins cu un cuţit în localuri publice din Focşani. Trebuia să fie audiat, dar a fugit în Italia şi nu a mai putut fi cercetat. Se pare că a revenit în ţară în aprilie în acest an, după cum afirmă", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ioan Lefter.

Potrivit anchetatorilor, el s-a întors din Italia foarte schimbat, având mai multe certuri cu mama sa, pe care săptămâna trecută o ameninţase cu un cuţit.

"Crima a avut o motivaţie religioasă. Tânărul a venit foarte schimbat din Italia. El a făcut rost de mai multe cărţi de religie. Nu a găsit în cărţi explicaţiile pe care le dorea şi a început să caute răspunsul la preoţi. Este foarte posibil să fi recurs la crimă deoarece nu a primit un răspuns satisfăcător la întrebările pe care i le-a pus preotului, în legătură cu unele versete din Biblie pe care i le-a arătat", a spus prim-procurorul Lefter.

Sâmbătă dimineaţă, când a comis crima, tânărul a mers la preotul Tudor Marin cu mai multe versete biblice pe care i le-a arătat acestuia şi pe care le-a abandonat în biserică după comiterea crimei.

Faptul că Puşcoiu a comis crima din motive religioase a fost confirmat şi de avocatul său din oficiu, Cristian Dragovici.

Acesta spune că după ce l-a înjunghiat pe preot tânărul a mers spre gară şi apoi a luat maxi-taxi spre casă, unde a fost găsit de poliţişti.

Duminică, Puşcoiu a fost dus de poliţişti la locuinţa sa, pentru percheziţii, iar la plecare, în huiduielile vecinilor, tânărul a spus că preotul Tudor Marin "era un fals preot".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici