Preşedinte UNJR: Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister, un regres al independenţei justiţiei

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susţine că trecerea Inspecţiei Judiciare la minister înseamnă un regres al independenţei justiţiei, fiind ridicate suspiciuni că orice acţiune va avea un substrat politic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

752 afișări
Imaginea articolului Preşedinte UNJR: Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister, un regres al independenţei justiţiei

Preşedinte UNJR: Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister, un regres al independenţei justiţiei

Dana Gârbovan a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema justiţiei din România, că propunerea lui Tudorel Toader privind trecerea Inspecţiei Judiciare (IJ) la Ministerul Justiţiei este cea mai controversată deoarece ar da o pârghie ministrului Justiţiei cu privire la exercitarea atribuţiilor de către procurori şi judecători.

”Cea mai controversată propunere a ministrului este cea privind trecerea Inspecţiei Judiciare (IJ) la Ministerul Justiţiei care ar da o pârghie ministrului cu privire la exercitarea atribuţiilor de către judecători şi procurori, deoarece IJ nu se ocupă doar de acţiuni disciplinare şi cercetarea disciplinară a judecătorilor, ci face şi verificări privind managementul. Acestea pot avea ca efect revocarea din funcţie a preşedinţilor de instanţe, se pot face, conform proiectului, verificări privind apărarea independenţei unor judecători sau procurori, toate acestea sub controlul ministrului Justiţiei care va putea retrimite la IJ pentru a reface cercetările făcute de inspectori. (…) Ministrul poate exercita o acţiune disciplinară, dacă doreşte, ca atare soluţia propusă va însemna un regres din punct de vedere al independenţei justiţiei şi nu avem nicio garanţie că va conduce la îmbunătăţirea situaţiei acesteia”, a spus Gîrbovan.

Potrivit acesteia, dincolo de faptul că se pot face sau nu presiuni prin acest mecanism, la nivelul imaginii publice va exista întotdeauna această suspiciune că orice acţiune a Inspecţiei Judiciare „are un substrat politic”.

”Ministrul Justiţiei va fi între ciocan şi nicovală, pentru că va exista o presiune potenţială din partea partidului care îl susţine să exercite un anumit tip de acţiuni”, a subliniat preşedintele UNJR.

Preşedintele UNJR a participat, miercuri, la Cluj-Napoca la dezbaterea „Quo Vadis, Justiţie?” organizată de o fundaţie culturală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici