VIDEO în articol | Filmul incidentului din Odorheiu Secuiesc dintre un român şi o etnică maghiară, tăiat la montaj. Detalii semnificative care „instigă la ură” şi dialogul complet cu vânzătoarea. Verdict CNCD

Filmul publicat pe Internet în care o vânzătoare de la un magazin din Odorheiu Secuiesc ar fi refuzat să servească un român pe motiv că nu vorbea maghiară a fost tăiat la montaj şi alterat de mai multe ori, iar autorul acestuia „provoacă, incită prin atitudinea adoptată şi interpretează cu rea intenţie comportamentul vânzătoarei", arată concluziile anchetei Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care s-a autosesizat în cazul care a revoltat Internetul. Concret, CNCD a constatat că cel care a făcut filmare nu a fost discriminat, acesta utilizând prejudecăţi din societatea românească, având ca scop tensionarea relaţiilor interetnice. Din vizionarea filmului, sunt cel puţin patru momente în care filmul este tăiat sau alterat.

6671 afișări
Imaginea articolului VIDEO în articol | Filmul incidentului din Odorheiu Secuiesc dintre un român şi o etnică maghiară, tăiat la montaj. Detalii semnificative care „instigă la ură” şi dialogul complet cu vânzătoarea. Verdict CNCD
CNCD a stabilit că bărbatul care a filmat incidentul din Odorheiu Secuiesc nu a fost discriminat şi nici nu a existat un tratament diferenţiat, iar „refuzul de a avea acces la serviciile punctului Grill nu a fost din cauza apartenenţei autorului testării la o naţionalitate sau
din cauza limbii române, ci din cauza faptului că cererea a fost formulată înainte de începerea programului de lucru". 
 
Consiliul apreciază că autorul filmului a realizat ceea ce se numeşte „testare", dar acesta nu a respectat regulile pe care le are o astfel de simulare, urmărind să demonstreze că toate persoanele care solicită îm limba română serviciile punctului de lucru Grill sunt refuzate. 
 
Autorul testării provoacă, incită prin atitudinea adoptată şi interpretează cu rea intenţie comportamentul vânzătoarei, cunoscând faptul că punctul de lucru Grill deschide la ora 10:00, văzând că nici alţi clienţi nu au fost serviţi înainte de ora în cauză", se arată în comunicatul CNCD. 
 
Membrii Colegiului Director explică faptul că filmul începe cu momentul în care autorul testării solicită vânzătoarei să-i vândă mici şi concomitent îi întinde acesteia o bancnotă de 10 lei. Vânzătoarea spune în maghiară „na bine" şi ia bacnota de 10 lei, murmură ceva neinteligibil, la care autorul testării întreabă dacă a fost înjurat, dacă vânzătoarea a spus ceva de „baszom" (înjurătură în limba maghiară)? Vânzătoarea îi răspunde în maghiară că nu a spus nimic („semmi"). Autorul testării întreabă alţi clienţi care erau prezenţi ce a spus vânzătoarea? Vânzătoarea le spune celorlalţi clienţi în limba maghiară următoarele: „eu îl servesc, dar eu voi fi cea f...", mai arată CNCD. Ulterior, vânzătoarea încearcă să pună în funcţiune casa de marcat pentru a opera plata, dar nereuşind acest lucru, procedează la restituirea sumei. 
 
La acest moment filmul pare a fi tăiat prin montaj şi reluat cu următoarea întrebare a autorului testării către vânzătoare: 'de ce nu mă serviţi pentru că sunt român sau de ce?'. După această întrebare filmul este din nou tăiat şi reluat cu intervenţia tatălui
vânzătoarei care declară că nu este nicio problemă că fiica sa nu ştie româneşte", mai arată Colegiul Director. 
 
Cel care a filmat scena a continuat apoi să insiste cu întrebări referitoare la faptul că ar fi discriminat pentru că este român: „De ce nu mă serveşti pentru că sunt român?... Cum este posibil aşa ceva...". În acest moment, filmarea este din nou alterată, imaginile sunt tăiate la montaj şi se reiau cu o discuţie în care autorul îi spune unei persoane că a fost deranjat pentru că în Secuime trebuie să ştie limba maghiară, moment după care, în final, pleacă spunând că „ungurii se iau la bătaie" că nu vorbeşte limba maghiară şi că aşa ceva nu se poate „în ţara mea". 
 
 
„Filmul nu este redat în integralitatea sa, fiind uşor de observat că este în mai multe momente tăiat şi prelucrat. (...) La final, filmul nu redă întregul dialog dintre autorul testării şi şeful ierarhic superior al vânzătoarei, când i se explică din nou că servirea sa nu a fost posibilă pentru că punctul de lucru s-a deschis la ora 10:00. De altfel, autorul testării declară expres la  final că a fost deranjat de atitudinea tatălui vânzătoarei care a declarat că trebuie să cunoască limba maghiară în Secuime", mai arată cei de la CNCD. 
 
Concret, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că nu s-a săvârşit o faptă de discriminare directă, pentru că nimeni nu a fost servit la punctul Grill înainte de începerea programului, deci nici autorul filmuleţului nu a fost tratat diferenţiat. 
 
Refuzul de a avea acces la serviciile punctului Grill nu a fost din cauza apartenenţei autorului testării la o naţionalitate sau din cauza limbii române, ci din cauza faptului că cererea a fost formulată înainte de începerea programului de lucru. (...) Prin publicarea filmului testării s-a generat în societate o instigare la ură pe criteriul apartenenţei etnice, săvârşită prin răspândirea unor informaţii incomplete sau false. 
 
Fapta prezentată prin filmul din speţă, nu întruneşte elementele constitutive ale discriminării directe, lipseşte tratamentul diferenţiat şi nu există un raport de cauzalitate între criteriul invocat şi faptă", concluzionează CNCD, care recomandă reprezentanţilor magazinului să adopte măsuri pentru a se asigura că limba română este cunoscută la un nivel rezonabil de angajaţi. 
 
Ce nu s-a văzut în filmul incidentului de la Odorheiu Secuiesc. Cele 15 minute dinainte ca un client să fie refuzat pe motiv că nu ştie maghiară
 
Incidentul de la Odorheiu Secuiesc, în care un bărbat susţine că a fost refuzat de o vânzătoare pentru că nu vorbea limba maghiară, a căpătat o altă turnură. După ce filmuleţul a devenit viral pe Facebook şi a stârnit un val de reacţii, versiunea reprezentanţilor hipermarketului, susţinută de camerele de supraveghere, este una complet diferită faţă de cea prezentată de clientul nemulţumit. Imaginile filmate la magazin demonstrează că bărbatul a venit la punctul de servire înainte de începerea programului cu clienţii, arată retailerul, că acesta a insistat de trei ori într-un interval de aproximativ 15 minute să-i fie luată comanda, iar în urma celui de-al treilea refuz a înregistrat discuţia respectivă în care angajata a părut iritată.
 
„La ora la care a avut loc discuţia filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienţii nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obişnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operaţională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul şi restituindu-i suma", explică reprezentanţii hipermarketului.
 
„Detaliul" esenţial pe care clientul l-a uitat, însă, camerele de supraveghere, arată că autorului filmului i s-a comunicat înainte orarul de funcţionare şi că acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, chiar înainte de începerea zilei de lucru, între 9:31 şi 9:47. 
 
„Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră şi din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 şi apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacţie ca urmare a unor interacţiuni anterioare", este explicat în detaliu în comunicatul dat publicităţii de echipa retailerului.
 
Ceea ce a „omis" să precizeze clientul este că filmarea care a devenit virală pe Internet este, de fapt, cea de-a treia discuţie cu angajata hipermarketului, arată reprezentanţii magazinului, iar reacţia acesteia vine ca urmare a conversaţiilor anterioare în care clientul, deşi îi fusese explicat clar că nu poate fi încă servit, a insistat de mai multe ori, de fiecare dată înaintea începerii programului. 
 
Compania a precizat şi că, indiferent de situaţie sau de regiunea ţării, vor fi luate măsuri potrivit regulemantului intern, a declanşat o anchetă internă şi va lua în calcul chiar şi posibilitatea introducerii de cursuri de limba română pentru angajaţi. 
 
Referitor la amenda aplicată de ANPC, retailerul a transmis că reprezentanţii Protecţiei Consumatorului au făcut verificări la magazinul în care a avut loc incidentul şi, la final, au aplicat o amendă de 10.000 de lei, trecută şi în procesul verbal, în care se specifică foarte clar faptul că aceasta se aplică doar pe baza materialului video, nu din cauza vreunui alt incident similar. 
 
În filmuleţul apărut iniţial, care a devenit viral pe Internet, un clujean susţine că a vrut să îşi cumpere mici de la un supermarket, din Odorheiu Secuiesc, însă vânzătoarea a refuzat să îl servească, dându-i banii înapoi şi fără să îi ofere explicaţii pentru gestul său. În plus, mai mulţi oameni care aşteptau la coadă l-au apostrofat, întrebându-l de ce nu ştie ungureşte, dacă a venit în Ţinutul Secuiesc.
 
Aflând de la o cunoştinţă că la toneta unde se vând mici, din incinta unui supermarket din Odorheiu Secuiesc, nu eşti servit dacă nu cunoşti limba maghiară, un vlogger clujean a vrut să vadă cu propriii ochi dacă aşa este, potrivit Adevărul.
 
După ce bărbatul cere o porţie de mici şi îi întinde vânzătoarei o hârtie de 10 lei, acesta vede cum îşi primeşte banii înapoi. Deşi îi cere explicaţii vânzătoarei, nu primeşte niciun răspuns. Un domn, aflat în apropiere, intervine:
 
„- Este fiica mea, dacă nu ştie româneşte, nicio problemă.. Dar măcar să ştiţi dumneavoastră ungureşte.
 
- Să ştiu eu ungureşte, de ce să ştiu eu ungureşte?
 
- Fiindcă sunteţi aici la Ţinutul Secuiesc.
 
- Suntem în Ţinutul Secuiesc, dar suntem în România."
 
În cele din urmă, clujeanul îl cheamă pe un manager al supermarketului, fiind între timp apostrofat de un alt client.
 
„De ce nu ştii ungureşte?", se răsteşte bărbatul la clujean, care părăseşte ulterior supermarketul.
 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici