Un bărbat care a mers cu o filmare la Consiliul de Combatere al Discriminării pentru a demonstra că a fost refuzat de vânzătoare pentru că nu vorbea lb. maghiară

În cazul incidentului din Odorheiu Secuiesc, când un bărbat a susţinut că a fost refuzat de o vânzătoare pentru că nu vorbea limba maghiară, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că nu sunt întrunite elementele constitutive ale faptei de discriminare directă.

327 afișări
Imaginea articolului Un bărbat care a mers cu o filmare la Consiliul de Combatere al Discriminării pentru a demonstra că a fost refuzat de vânzătoare pentru că nu vorbea lb. maghiară

Un bărbat care a mers cu o filmare la Consiliul de Combatere al Discriminării pentru a demonstra că a fost refuzat de vânzătoare pentru că nu vorbea lb. maghiară

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat, pe baza analizei probelor depuse la dosar, că autorul filmului nu a respectat regulile de etică ale testării ce ţin de corectitudinea dovezilor.

"Prin publicarea filmului testării, s-a generat în societate o instigare la ură pe criteriul apartenenţei etnice, săvârşită prin răspândirea unor informaţii incomplete sau false. În speţă, nu se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare directă, nu există un tratament diferenţiat şi un raport de cauzalitate între criteriul invocat şi faptă", arată Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Prin urmare, Colegiul director a decis ca fapta prezentată în filmuleţ nu întruneşte elementele constitutive ale discriminării directe, lipseşte tratamentul diferenţiat şi nu există un raport de cauzalitate între criteriul invocat şi faptă.

Totodată, CNCD condamnă public orice comportament de incitare la ură pe criteriul apartenenţei etnice, "săvârşită prin răspândirea de informaţii incomplete sau false, prin exploatarea prejudecăţilor din societatea din România, având că scop sau efect tensionarea relaţiilor interetnice".

În plus, Consiliul recomandă părţii reclamate şi tuturor agenţilor economici să adopte măsuri pentru a asigura cunoaşterea limbii oficiale a statului la un nivel rezonabil de către angajaţii care au în fişa postului sarcini ce ţin de deservirea clienţilor.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, vineri, în urma apariţiei pe reţelele de socializare a unui filmuleţ postat de un bărbat care susţine că a fost refuzat de o vânzătoare la Odorheiu Secuiesc, pentru că nu vorbea limba maghiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici