Preşedintele CNAS doreşte desfiinţarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, doreşte desfiinţarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer care au nevoie de tratamente scumpe, dar nu ştie când s-ar putea face acest lucru, precizând că pe această listă sunt acum circa 1.200 de persoane, care aşteaptă cel mult trei luni pentru aprobare.

226 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNAS doreşte desfiinţarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer

Preşedintele CNAS doreşte desfiinţarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer (Imagine: Shutterstock)

"Avem în jur de 100.000 de pacienţi care se tratează în România prin fondurile Casei de afecţiuni oncologice, dintre care vreo 5.200 sunt în acest moment în tratament prin aprobarea Casei Naţionale, este vorba de tratamentele acelea scumpe care necesită aprobarea Casei Naţionale. Sunt tratamente care pot fi prescrise direct fără nicio aprobare, sunt câteva care ţin de casa judeţeană şi cele foarte scumpe, este o comisie de oncologie la nivel naţional formată din cei mai buni specialişti care aprobă dosar cu dosar şi care se întruneşte o dată pe lună. Şi avem în acest moment cam 1.200 de oameni pe lista de aşteptare, care aşteaptă aprobare, trei luni este termenul maxim în care cineva primeşte aprobare",a declarat Cristian Buşoi, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat că există cazuri care sunt respinse de către comisia respectivă, dar numărul acestora este mic.

"Există şi anumite dosare, cinci la sută estimez eu, din ce-am discutat cu colegii, care nu se justifică, adică sunt tratamente care... nu sunt neapărat greşeli medicale, dar acel medicament nu se justifică medical vorbind şi asta nu o decidem noi, o decid cei mai buni doctori care sunt în acea comisie, ca acel pacient să primească acel tratament, poate merge mai bine pe alt tratament, mai scump, mai ieftin sau nu se poate face un tratament în acel caz", a menţionat preşedintele CNAS.

El a precizat că ia în calcul desfiinţarea acelei liste, dar deocamdată nu există posibilităţi financiare pentru acest lucru, şi nici nu a menţionat o dată de la care acest lucru s-ar putea realiza.

"Desfiinţarea listei este o problemă care se află în atenţia noastră, ţine de aceeaşi constrângere bugetară. Dacă vom avea posibilităţi financiare să acoperim toate cererile şi să nu mai existe un timp de aşteptare, luăm în calcul inclusiv faptul că nu vom mai avea pacienţi pe lista de aşteptare. E una din problemele cele mai importante la care aş vrea să găsesc soluţii", a menţionat Cristian Buşoi.

El a mai spus că suma necesară pentru desfiinţarea acestei liste este estimată la aproximativ 15 milioane de lei.

Preşedintele CNAS a declarat că trebuie găsite soluţii pentru cheltuirea eficientă a banului public şi că trebuie întărite zonele antifraudă din interiorul sistemului de sănătate.

"Trebuie să găsim soluţii să eficientizăm cheltuirea banului public, să începem câteva acţiuni pentru a stopa cheltuirea ineficientă şi cheltuirea incorectă, ilegală a banului din asigurări de sănătate, vor trebui întărite zonele de control şi antifraudă din interiorul sistemului de sănătate şi va trebui să avem o cooperare mult mai bună şi mult mai strânsă cu instituţiile care prin lege sunt abilitate să urmărească, să ia măsuri şi să pedepsească toate cazurile de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate din România", a menţionat Buşoi.

El a spus că dacă în acest an vor fi plătite toate datoriile atunci anul 2014 ar putea fi mai generos cu sistemul spitalicesc.

"Dacă anul ăsta terminăm cu arieratele pe medicamente, cu plăţile restante, cu datoriile şi menţinem taxa claw care va pune o frână felului în care firmele de medicamente încurajează consumul prin metode specifice pentru că tot ce va depăşi bugetul îl vor suporta din fonduri proprii, cred că anul următor va fi mai generos, fără să putem acoperi toate nevoile, cu sistemul spitalicesc din România. Dacă putem să închidem în acest an plăţile restante din anii trecuţi, aşa cum ne-am angajat şi faţă de FMI şi aşa cum ar fi normal să o facem şi pornim cu anul 2014 de la un moment zero în care ne concentrăm cum să cheltuim cât mai eficient banii publici", a precizat preşedintele CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici