Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile lui Ilan Laufer despre Klaus Iohannis: Antisemitismul este un subiect cu care nu este bine să glumeşti

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat marţi seară, la un post de televiziune, că afirmaţiile lui Ilan Laufer despre Klaus Iohannis sunt „extrem de grave” şi a indicat că Laufer a fost numit odată ministru de către actualul şef al statului.

5407 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile lui Ilan Laufer despre Klaus Iohannis: Antisemitismul este un subiect cu care nu este bine să glumeşti

Preşedintele CNCD, despre acuzaţiile lui Laufer: Este un subiect cu care nu este bine să glumeşti

„Sunt nişte declaraţii şi acuzaţii extrem de grave. Este un subiect cu care nu este bine a glumi. E un subiect pe care nu putem să îl utilizăm în lupta politică fără a avea argumente şi fără a avea probe în acest sens”, a declarat marţi, la postul B1TV, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Preşedintele CNCD a ţinut să precizeze că Ilan Laufer a fost numit o dată ministru de Klaus Iohannis.

„Văd că sunt acuzaţii apărute încă din campania electorală prezidenţială din 2014 şi sunt elemente şi atacuri legate de apartenenţa etnică a dlui Iohannis. Acum, ca simplu fapt, eu din câte îmi aduc aminte, dl Laufer a mai fost membru al Guvernului, numit de acelaşi preşedinte, dl Klaus Iohannis, cetăţean român, etnic german”, a spus Csaba.

Acesta a adăugat că FDGR este continuatorul „din punct de vedere patrimonial” al fostei organizaţii nazise Grupul Etnic German.

„Vreau să fac o precizare despre Forumul Democrat German şi organizaţia nazistă Grupul Etnic German, pentru că aici am avut plângeri la CNCD şi am făcut o anumită cercetare. Există o decizie a instanţei care arată că FDGR este continuatorul din punct de vedere patrimonial al acestui grup etnic german. Vă explic de ce. Pentru că acest grup etnic german a apărut în 1940 dar înainte de a apărarea acest grup etnic german, comunitatea germană din România a avut organizaţii ale minorităţii care au acumulat bunuri, iar acest grup etnic german a preluat forţat în 1940 acel patrimoniu sau o parte a patrimoniului (...) Instanţa nu ar fi permis ca o organizaţie, indiferent că vorbim de FDGR sau alte orgnizaţii, să fi fost, sau să fie continuatorul unei organizaţii naziste, acest lucru este interzis de lege (...) Cred că a face acuzaţii de susţinere a unor ideologii naziste pornind de la o astfel de decizie şi de la faptul că am avut retrocedarea anumitor imobile cred că se merge prea departe”, a conchis preşedintele CNCD.

Ilan Laufer, refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, a declarat, marţi, la sediul PSD, că şeful statului „a vândut un evreu român”.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (...) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus acesta.

Laufer a mai spus că şeful statului, etnic german, „are o legătură dubioasă din toate punctele de vedere cu FDGR, moştenitoarea unei organizaţii naziste, scoase în afara legii conform Tratatului de la Paris de după al Doilea Război Mondial”.

Ilan Laufer a adăugat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

De asemenea, social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formaţiunii pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici