Preşedintele CSM: Raportul CE, un veritabil semnal de alarmă pentru autorităţi

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, afirmă că raportul Comisiei Europene privind monitorizarea justiţiei este obiectiv şi reprezintă un veritabil semnal de alarmă pentru autorităţile române, documentul urmând a fi analizat în prima şedinţă a Consiliului.

22 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM: Raportul CE, un veritabil semnal de alarmă pentru autorităţi

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş (Imagine: Mediafax Foto)

"Din datele menţionate în acest raport pe care îl apreciem ca fiind tehnic, obiectiv şi realist, considerăm că el reprezintă un veritabil semnal de alarmă pentru autorităţile române", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, şeful CSM, judecătorul Virgil Andreieş.

Oficialul a subliniat faptul că CSM şi-a stabilit foarte clar priorităţile în acest an, pornind de la condiţionalităţile din Mecanismul de Verificare şi Control cuprinse în conţinutul raportului anterior al CE şi în raport de vulnerabilităţile sistemului jurdic românesc.

"Acest nou raport va fi discutat în prima şedinţă a CSM, urmând ca noi să actualizăm priorităţile în funcţie de obligaţiile şi recomandările făcute de Comisie", a adăugat judecătorul Andreieş.

Raportul CE privind justiţia, făcut public joi, apreciază că trebuie găsit un acord politic asupra Codurilor penal, civil, de procedură penală şi de procedură civilă şi consideră drept "foarte scăzută" capacitatea sistemului judiciar din România.

Raportul remarcă faptul au fost finalizate proiectele de amendament la la Codul civil, un proiect de Cod penal precum şi proiecte ale Codurilor de procedură civilă şi penală. CE reţine însă faptul că "Parlamentul a decis retragerea acestora în ianuarie 2009" şi precizează că "trebuie găsit un acord politic" asupra acestora.

CE reţine de asemenea că, la 14 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a declarat că "controversata lege adoptată în octombrie 2008 de aprobare a OUG 60/2006, care restricţionează drepturile procurorilor în investigarea cazurilor grave, este neconstituţională". CE precizează că "problema va fi pe deplin rezolvată după adoptarea noului Cod de procedură penală".

"Capacitatea sistemului judiciar din România este în continuare foarte scăzută", iar "numărul de posturi neocupate este inadmisibil de mare", menţionează raportul referindu-se la 433 de posturi de procurori neocupate şi la 344 de posturi de judecători, la 31 decembrie 2008.

De asemenea, raportul remarcă faptul că Strategia de resurse umane propusă de CSM în noiembrie 2008 nu conţine măsuri adecvate şi nici nu ia în considerare necesitatea de a reorganiza tribunalele şi parchetele.

Citeşte şi:

 

Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici