Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, judecat după ce a promis că va interveni la alţi magistraţi

Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, judecătorul Radu-Dimitrie Tărniceriu, a fost trimis în judecată de DNA pentru că, în perioada în care a condus Tribunalul Iaşi, a promis că, pentru 50.000 de euro, va interveni la colegi, într-o cauză privind intabularea unui teren de peste 280 de hectare.

327 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, judecat după ce a promis că va interveni la alţi magistraţi

Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, judecat după ce a promis că va interveni la alţi magistraţi (Imagine: Shutterstock)

Judecătorul Radu-Dimitrie Tărniceriu este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu .

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată fostul primar al comunei ieşene Gorban, Ioan Leonte, acuzat de cumpărare de influenţă, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi uz de fals. Leonte, în prezent comisar în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi, administra la data faptelor firma Pescăruş 2005, deferită şi ea justiţiei în acest dosar.

De asemenea, vor fi judecaţi Emanuel Osoianu, pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, Gina Păcuraru, asociat unic şi administrator al societăţii comerciale Lichidator Master Consulting IPURL Iaşi, pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. În faţa instanţei va ajunge şi Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, acuzat de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

Conform rechizitoriului procurorilor, între 2007şi 2011, Ioan Leonte, prin acţiuni de fals şi abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influenţă, cu ajutorul lui Florin Diaconu, Gina Păcuraru, Emanuel Osoianu şi Radu Dimitrie Tărniceriu, a făcut demersuri astfel încât un teren de 282 de hectare de teren ce aprţinea statului, să fie întabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei Pescăruş 2005 SRL Gorban.

Terenul respectiv se afla parţial în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi parţial în domeniul public al comunei ieşene Gorban. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunţării deciziei civile într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Iaşi - Secţia Civilă, rămasă definitivă prin hotărârea Curţii de Apel Iaşi - Secţia civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societăţii asupra terenului în cauză, în cartea funciară a localităţii Gorban.

Mai exact, în august şi septembrie 2010, Leonte Ioan a promis că le va da 50.000 de euro lui Emanuel Osoianu şi judecătorului Tărniceriu pentru ca, împreună, să intervină pe lângă magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi implicaţi în soluţionarea acelui dosar, promisiune acceptată de cei doi.

"Intervenţia avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinţei civile a Judecătoriei Răducăneni, judeţul Iaşi, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanţii societăţii comerciale SC Pescăruş 2005 SRL împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Răducăneni, judeţul Iaşi. Suma de 50.000 euro promisă iniţial de Leonte Ioan în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi Osoianu Emanuel", conform DNA.

Pentru a avea garanţia că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunţarea deciziei civile, în schimbul ajutorului primit, Leonte i-a cedat lui Osoianu Emanuel o participaţie la firma beneficiară a deciziei judecătoreşti, SC Pescăruş 2005 SRL, printr-o operaţiune de majorare de capital, în urma căreia Osoianu a devenit asociat cu 20% la firma în cauză.

"Judecătorul Tărniceriu Radu-Dimitrie, împreună cu Osoianu Emanuel , Păcuraru (fostă Iacob) Gina şi Diaconu Florin, a sprijinit demersurile lui Leonte Ioan, asigurându-i consilierea şi facilitându-i depunerea, la dosarul cauzei, a înscrisurilor justificative. Ca urmare a acelor demersuri, cei doi magistraţi din cadrul Tribunalului Iaşi, învestiţi cu judecarea cauzei, au pronunţat, fără vinovăţie, decizia civilă prin care s-a admis apelul formulat de SC Pescăruş 2005 SRL", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Astfel, în perioada ianuarie – decembrie 2010, interval de timp în care dosarul cauzei s-a aflat pe rolul instanţelor, judecătorul Tărniceriu Radu-Dimitrie a asigurat consilierea – prin "angajarea" unui avocat aflat în anturajul său care să îl asiste şi să îl reprezinte pe inculpatul Leonte Ioan în demersurile sale judiciare, a urmărit evoluţia cauzei civile şi l-a informat pe Ioan Leonte, prin intermediul lui Emanuel Osoianu, cu privire la situaţia dosarului. Totodată, a facilitat depunerea, la dosarului cauzei, a unor documente, prin încălcarea procedurii interne a instanţei cu privire la depunerea de către justiţiabili a cererilor şi înscrisurilor la dosare.

"Prin respectiva decizia judecătorească a Tribunalului Iaşi, Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã Răducăneni, judeţul Iaşi, a fost obligat sã întabuleze, în favoarea societăţii SC Pescăruş 2005 SRL, dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 282,5 de hectare, teren amplasat în extravilanul localitãţii Gorban, judeţul Iaşi, în condiţiile în care acesta face parte din domeniul public al statului", susţin anchetatorii.

Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi comuna Gorban au fost prejudiciate cu aproapte două milioane de lei, în urma demersurilor persoanelor implicate în dosar.

"Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate prin infracţiunile ce fac obiectul prezentei cauze s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra suprafeţei de 282, 5 hectare teren, amplasat în extravilanul comunei Gorban, judeţul Iaşi, intabulat în favoarea SC Pescăruş 2005 SRL", conform DNA.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici