PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: La Botoşani preţul porneşte de la 20 lei, la Vaslui cel mai ieftin brad e 50 de lei

La Botoşani şi Suceava preţurile brazilor pornesc de la 20 de lei, în timp ce la Iaşi cel mai ieftin brad este 30 de lei, cel mai scump ajunge la 500 de lei, iar oferta este bogată. La Vaslui, însă, brazii sunt puţini, iar preţurile pornesc de la 50 de lei.

471 afișări
Imaginea articolului PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: La Botoşani preţul porneşte de la 20 lei, la Vaslui cel mai ieftin brad e 50 de lei

PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: La Botoşani preţul porneşte de la 20 lei, la Vaslui cel mai ieftin brad e 50 de lei (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

În aceste zile, peste 5.000 de brazi de Crăciun sunt scoşi la vânzare în pieţele Iaşiului, la preţuri cuprinse între 30 şi 500 de lei.

Directorul societăţii ieşene Ecopiaţa Iaşi, Cristi Stărică, a declarat că în acest an au intrat în pieţele din Iaşi aproximativ 5.200 de brazi de Crăciun, cei mai scumpi fiind comercializaţi în piaţa centrală a municipiului. Aici, un brad este vândut la preţuri cuprinse între 50 şi 500 de lei, cei mai scumpi fiind cei care au înălţimea de peste patru metri.

"Nu e cine ştie ce vânzare. Oamenii vin, se uită, dar puţini cumpără. Mulţi cred că în ajun, pe 24 decembrie, vom da jos preţurile, dar nu va fi aşa, pentru că ne costă transportul, avem cheltuielile noastre. Nu-mi convine să dau aproape gratis", a afirmat Marian T., unul dintre comercianţii de brazi din piaţa centrală a Iaşiului.

În pieţele de cartier din Iaşi brazii sunt mai ieftini, preţurile variind între 30 şi 250 de lei.

Cei mai ieftini brazi sunt în pieţele Nicolina şi Alexandru cel Bun, unde un brăduţ costă 30 de lei.

În municipiul Botoşani, brazii se vând cu preţuri cuprinse între 20 şi 150 de lei, în funcţie de înălţime şi de aspectul coroanei, dar sunt puşi în vânzare şi brazi arginti care costă între 200 şi 250 de lei.

În Piatra Neamţ, brazii sunt mult mai scumpi, costând între 50 şi 300 de lei, dar pot fi cumpărate, cu câţiva lei, şi crenguţe de brad.

Un vânzător de brazi din Piatra Neamţ spune că brazii pe care îi are de vânzare sunt din pădurea proprie, iar preţurile variază de la 50 de lei la 300 de lei, în funcţie de mărime.

În municipiul Suceava, brazii pot fi cumpăraţi cu preţuri începând de la 20 de lei până la 100 de lei, cei mai scumpi fiind brazii înalţi de peste doi metri.

Brazii din import pot fi achiziţionaţi de la 50 de lei până la 150 sau 200 de lei, în funcţie de înălţime şi specie.

Totodată, sucevenii mai pot cumpăra brazi în ghiveci proveniţi din pepinierele Direcţiei Silvice, cu o înălţime medie de 1,2 şi 1,5 metri, care costă 50 de lei.

La Vaslui, însă, preţurile brazilor sunt mult mai mari pentru că oferta este una dintre cele mai sărace din ultimii ani.

Astfel, preţurile aproape s-au dublat comparativ cu anul trecut, costul unui pom de Crăciun variind între 50 şi 200 de lei.

Vasluienii care-şi doresc un brad natural în casă de sărbători nu prea au de unde alege, în condiţiile în care în cele două pieţe din municipiu nu sunt mai mult de zece comercianţi de pomi pentru Crăciun.

Dacă iarna trecută un brad se vindea cu 20-30 de lei, acum un pom identic nu se vinde sub 50 de lei. Comercianţii, toţi provenind din judeţele Neamţ sau Bacău, mai fac mici reduceri, între 5 şi 10 lei, în funcţie de costul bradului. Cel mai scump pom de Crăciun, înalt de peste trei 3,5 metri, ajunge la 200 de lei, preţ negociabil însă.

(Material realizat de Departamentul Corespondenti, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici