Preţul cabinetelor medicale va fi stabilit prin negociere directă

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care creează cadrul legal pentru vânzarea cabinetelor medicale către medici, dentişti, biologi şi alte categorii de personal medical, la un preţ care va fi stabilit prin negociere directă între cumpărător şi o comisie specială, pe baza unei evaluări.

184 afișări
Imaginea articolului Preţul cabinetelor medicale va fi stabilit prin negociere directă

Preţul cabinetelor medicale va fi stabilit prin negociere directă (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul de evaluare va fi realizat de către un evaluator independent, selectat prin licitaţie publică, iar acesta va stabili valoarea cabinetului medical la preţul de piaţă, pe baza indicatorilor specifici. Preţul va putea fi plătit integral, la încheierea contractului, sau în rate eşalonate pe maxim 15 ani, cu termen de graţie un an, şi cu un avans de 15%, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Cabinetele vor putea fi cumpărate şi de către biochimişti, fizicieni, tehnicieni dentari şi alte persoane fizice cu drept de liberă practică care desfăşoară activităţi conexe actului medical şi deţin în mod legal spaţiul respectiv, precum şi de firmele care deţin în mod legal spaţiul şi au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale.

Comisia pentru vânzarea cabinetelor medicale va fi constituită în termen de 45 zile de la interarea în vigoare a ordonanţei în fiecare comună, oraş, municipiu şi sector în care există astfel de spaţii.

"Preţul de vânzare al spaţiului şi terenului aferent se stabileşte în momentul vânzării în urma unei negocieri directe între cumpărător şi comisie şi nu poate fi mai mic decât preţul de vânzare din raportul de evaluare, care va evidenţia şi valoarea investiţiilor efectuate de către solicitant pe bază de acte doveditoare", a declarat Nicolăescu.

Nu vor fi vândute spaţiile medicale administrate de ministere care au o reţea sanitară proprie, precum Ministerele Apărării, Internelor şi Transporturilor, Serviciul Român de Informaţii, Academia Română, şi nici imobilele aflate în zona de protecţie a monumentelor istorice.

Spaţiile aflate în imobile naţionalizate vor fi înstrăinătate după clarificarea situaţiei juridice. Spaţiile din incinta sediilor consiliilor locale şi judeţene vor fi vândute în baza hotărârii consiliului local/judeţean, iar cele din sediile regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, ca şi din alte instituţii publice, vor fi înstrăinate cu acordul organelor statutare ale acestora.

Lista spaţiilor şi a terenurilor aferente din proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale care urmează să fie vândute va fi aprobată prin hotărâre de consiliile judeţene sau locale. În Capitală, lista spaţiilor supuse vânzării se aprobă de către consiliile locale ale sectoarelor cu acordul expres al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru spaţiile aflate în administrare, şi de către CGMB, pentru spaţiile aflate în proprietatea ori administrarea acestuia.

Imobilele cumpărate nu vor putea fi înstrăinate, închiriate sau folosite de proprietar pentru alte activităţi decât în scopul desfăşurării activităţii medicale şi, respectiv, activităţii conexe a actului medical.

Anual, o comisie formată din doi reprezentanţi ai vânzătorului şi un reprezentat al Colegiului Medicilor va verifica îndeplinirea acestor criterii. În cazul încălcării condiţiilor de vânzare, contractul de vânzare-cumpărare se consideră rezolvit de drept fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără altă formalitate, iar imobilele reintră în proprietatea privată a statului, sumele înaintate de cumpărător fiind restituite fără dobânda aferentă.

Sumele obţinute din vânzarea cabinetelor vor fi vărsate la bugetul de stat sau local, iar spaţiile medicale nevândute vor putea fi vândute prin licitaţie publică cu strigare, la un preţ minim egal cu cel de la care a pornit vechea licitaţie sau cu cel stabilit în raportul de evaluare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici