Preţul consultaţiilor stomatologice ar putea creşte, prin introducerea frezelor de unică folosinţă

Preţul tratamentelor stomatologice ar putea creşte odată cu completarea trusei de consultaţii cu noi instrumente de unică folosinţă, respectiv frezele dentare, a declarat joi Norina Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie Iaşi, la Congresul Internaţional al Societăţii Române de Reabilitare Orală.

511 afișări
Imaginea articolului Preţul consultaţiilor stomatologice ar putea creşte, prin introducerea frezelor de unică folosinţă

Preţul consultaţiilor stomatologice ar putea creşte, prin introducerea frezelor de unică folosinţă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Dentiştii poartă discuţii cu autorităţile pentru folosirea frezelor dentare de unică folosiţă în cabinete, mai ales în condiţiile în care din octombrie intră în vigoare Directiva europeană privind medicina transfrontalieră. Costul unei astfel de freze dentare poate fi între 5 şi 50 de lei, însă specialiştii străini atrag atenţia asupra riscurilor celor ieftine.

Reprezentantul Asociaţiei Internaţionale a Stomatologilor Gerhard Seeberger spune că, pentru siguranţa pacienţilor, se impune strerilizarea şi dezinfectarea tututor zonelor în care este tratat acesta.

"În Italia, spre exemplu, 20 la sută din ce plăteşte pacientul la dentist merge pe sterilizare. Frezele ieftine se pot rupe, pot face răni", a spus profesorul Seeberger, cu ocazia Congresului internaţional cu tema provocări ale reabilitării generale şi orale, la Bucureşti.

La rândul ei, Norina Forna spune că atutorităţile trebuie să îi ajute pe practicieni să poată accesa truse de unică folosinţă, pentru că dotarea unui cabinet costă aproximativ 200.000 de euro.

Primul episod dovedit de transmitere a virusului hepatitei B de la un pacient la altul în timpul unor tratamente dentare a fost raportat în 2007 în Statele Unite.

Potrivit ultimului studiu epidemiologic din România, 32 la sută dintre bolnavii de hepatite B şi C au fost infectaţi cu virusurile hepatitice în urma tratamentelor stomatologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici