Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,5% la 1 februarie

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte la 1 februarie cu 8,5%, iar preţul gazelor din producţia internă va urca cu 5%, la 495 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

9 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,5% la 1 februarie

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,5% la 1 februarie

Preţurile la gazele naturale sunt diferite pentru clienţii celor doi mari distribuitori şi furnizori, respectiv Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România.

În uma ajustării realizate de ANRE, clienţii Distrigaz Sud vor plăti, pentru un consum anual de 2.400 metri cubi, suma de 989,55 lei/1.000 metri cubi, în timp ce E.ON Gaz România va percepe clienţilor săi din aceeaşi categorie de consum 983,1 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-un comunicat.

De asemenea, ANRE recomandă un avans cu 5% pentru preţul gazelor din producţia internă, de la 470 lei/1.000 metri cubi la 495 lei/1.000 metri cubi.

"Preţul producţiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat următoare, este de 495 lei/1.000 metri cubi, faţă de 470 lei/1.000 metri cubi în trimestrul al patrulea din 2007, ceea ce reprezintă o ajustare de 5%, în consens cu procesul de liberalizare a pieţei interne a gazelor naturale", se arată în comunicatul ANRE.

Potrivit unor surse apropiate ANRE, cea mai mare influenţă asupra preţului final la populaţie, respectiv 5% din creşterea de 8,5%, o are majorarea tarifului de distribuţie pentru E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud, în timp 1,5% reprezintă creşterea preţului gazelor din producţia internă asigurate de Petrom şi Romgaz. Restul de 2% este aportul creşterii preţurilor la gazele importate.

Totodată, sumele suplimentare care vor fi obţinute de producătorii de gaze în urma majorării, vor fi direcţionate către un fond social de gaze, decizie luată de ANRE în urma discuţiilor cu Premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"În perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", se arată în comunicat.

ANRE apreciază că aceste majorări ale preţurilor la gaze sunt acceptabile şi estimează că în trimestrul al doilea nu vor ave loc noi majorări de preţuri.

"Reprezentanţii ANRE apreciază că ajustarea preţului la consumator începând cu 1 februarie reprezintă o soluţie acceptabilă, care are în vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale şi estimează că, în aceste condiţii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de aşteptat noi creşteri de preţuri. În funcţie de evoluţia preţului de import, pentru trimestrele trei şi patru ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustări de preţuri", se mai arată în comunicatul Autorităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici