Preţul la energia termică s-ar putea dubla

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Radu Opaina, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că este posibil ca preţul la energia termică în Capitală să se dubleze după alegeri, pentru că furnizorii sunt în criză economică.

41 afișări
Imaginea articolului Preţul la energia termică s-ar putea dubla

Preţul la energia termică este posibil să se dubleze după alegeri (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu ştim exact cu cât se va scumpi energia termică la iarnă, pentru că nimeni nu are acum curaj să anunţe, dar teoretic, conform tarifelor practicate, în Bucureşti ar trebui să se dubleze, pentru că toţi furnizorii sunt în criză economică", a afirmat Opaina.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari susţine că RADET nu are bani decât pentru salarii în momentul de faţă, iar Regia s-ar putea închide dacă preţurile nu vor fi majorate.

"Energia se va scumpi, dar nimeni nu are interesul să spună cu cât acum, înainte de alegeri. Dar, după campanie, nu îi mai opreşte nimeni. Cine garantează că nu se va scumpi la preţul real?", se întreabă Opaina.

Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfârşitul lunii iulie, că municipalitatea are resurse pentru a acoperi parţial sau chiar în totalitate creşterea preţului la gigacalorie, dar a precizat că dacă va continua "cavalcada preţurilor", subvenţia nu va mai fi o soluţie viabilă.

Costurile de achiziţie a combustibililor pentru perioada octombrie 2008 - martie 2009, destinaţi asigurării alimentării cu energie electrică şi termică, sunt estimate la 6,5 miliarde de lei, cu 50 la sută mai mari decât cele din iarna trecută, pe fondul majorării preţurilor la gaze naturale şi păcură.

Cea mai mare parte a fondurilor necesare aprovizionării cu combustibili în perioada 1 octombrie 2008- 31 martie 2009 vor fi acoperite din sursele proprii ale producătorilor de energie electrică şi termică aflaţi în coordonarea unor instituţii de stat, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Autorităţile au luat în calcul, pentru perioada de iarnă, o creştere medie a consumului de energie electrică de circa trei la sută faţă de iarna 2007-2008, în timp ce la energia termică estimările primite din partea centralelor aparţinând administraţiei publice locale, care asigură peste 70 la sută din necesarul de căldură al populaţiei, indică o menţinere a consumului la nivelul sezonului rece precedent, potrivit surselor citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici