Preţul medicamentelor scade, în medie, cu 10% (Video)

Preţul medicamentelor scade în farmacii, începând de miercuri, în medie cu 10% la produsele din import, cea mai spectaculoasă reducere fiind în cazul tratamentului pentru infertilitate, de aproape 700 de lei, în timp ce produsele româneşti vor fi mai scumpe, în medie, cu un leu pe produs.

30 afișări
Imaginea articolului Preţul medicamentelor scade, în medie, cu 10% (Video)

Preţul medicamentelor scade, în medie, cu 10%

Vezi aici lista medicamentelor compensate

Reducerea preţului la medicamente, numai în cazul primelor o sută cele mai scumpe produse, va aduce bugetului economii de peste 110 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru extinderea programelor naţionale şi, implicit reducerea numărului de bolnavi, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, odată cu intrarea în vigoare a Ordinul ministrului Sănătăţii numărul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.

În urma acestei prevederi legislative, prețul medicamentelor scade în farmacii, în medie cu 10%. La produsele româneşti a fost înregistrată o creştere, în medie, cu un leu pe produs, fapt care nu generează un impact semnificativ asupra bugetului pacienților, a explicat Bazac.

"Aşa cum am promis, încă de la începutul mandatului meu, preţurile la medicamente vor scădea, în medie, cu 10%. Astăzi, acest lucru este o certitudine. Într-o perioadă economică dificilă, așa cum este cea prin care trecem acum, sănătatea populaţiei este extrem de importantă, iar accesul la medicamente trebuie sa fie cât mai facil. Mai mult decât atât, consider că principalul câştig al acestei măsuri este faptul ca aşezăm sistemul pe o platformă modernă, europeană şi care nu va mai trebui ajustat radical în viitor", a declarat ministrul Sănătății, Ion Bazac.

Bazac a mai spus că impactul acestei noi măsuri se va vedea atât în buzunarul fiecărui român, dar și în bugetul de stat şi al CNAS.

"Vreau să precizez foarte clar că economiile înregistrare vor fi direcţionate către tratarea mai multor pacienţi şi nu vor fi redistribuite către alte proiecte”, a adăugat Bazac.

Video stirileprotv.ro

Noua politică a medicamentului elimină o serie de disfuncţionalități și ambiguităţi, principalele măsuri prevăzute vizează stabilirea preţului minim la nivel european și eliminarea tuturor excepțiilor (referința - 12 țări cu cele mai mici preţuri), încurajarea prescripţiei generice pe baza de Denumire Comună Internațională (DCI), eliminarea discrepanţelor din piaţa farmaceutică, prin actualizarea preţurilor din producţia internă în aceleaşi condiții cu cele din import, stabilirea preţurilor la un curs unic, luat în considerare la adoptarea bugetului naţional, calcularea tuturor preţurilor în lei, recalcularea anuală a preţurilor, cât şi revizuirea cotelor de adaos pe întreg lanţul de distribuţie şi eliminarea diferenţelor între producătorii autohtoni şi importatori.

"Noul ordin rezolvă şi una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat industria farmaceutică şi anume lipsa echidistanţei. Este absolut normal să dezvoltăm un cadru care să permită un tratament egal pentru toţi cei care distribuie medicamente pe piaţa românească, fie că sunt autohtoni sau importatori”, a adăugat demnitarul, precizând că în CANAMEDv sunt 6000 de medicamente, din care 25 la sută produse româneşti.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele CNAS, profesor dr Irinel Popescu, a spus că, anual, consumul de medicamente este de trei miliarde lei.

"Ne eşteptăm desigur la o creştere a consumului de medicamente, dar nu vom introduce plafonări la farmacii şi nici la medic. În schimb, gândim o soluţie viabilă pentru a evita consumul de medicamente prin extinderea programelor naţionale şi a protocoalelor terapeutice", a mai spus preşedintele CNAS.

Lista A cuprinde medicamente compensate 90%, 156 DCI. La această categorie reducerile pot ajunge până la 69,7%. Antibioticele, al doilea medicament vândut, ca volum, au o scădere de preţ de până la 45,5%, în timp ce anti-inflamatoarele vor avea o reducere de până la 45-63%.

Până la această nouă reglamentare de preţ, produsele generice apărute pe piaţă, la scurt timp după expirarea patentelor, au înregistrat în România, în multe cazuri, preţuri mai mari decât preţul medicamentelor originale.

Lista B cuprinde medicamente compensate 50% sau 90%, 260 DCI. Medicamentele de pe această listă vor înregistra o scădere cu până la 679 lei/cutie ceea ce înseamnă o reducere de până la 74%. Astfel, medicamentele anti-hipertensive pot scădea cu până la 74%. Tot în această categorie medicamentele pentru tratamentul infertilităţii vor avea o scădere de până la 700 lei/cutia; anti-inflatatoarele se vor reduce cu până la 29%; medicaţia pentru tratamentul osteoporozei va înregistra o scădere de aproximativ 24% iar în medicaţia anti-astmatică scăderile de preţuri vor ajunge la 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici