PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | ”Corupţia ucide”, dar nu cînd guvernează

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a fost promotorul mişcării anticorupţie a USR-PLUS, printr-o pagină de facebook intitulată ”Corupţia ucide”, care mobiliza tinerii la mitinguri. Un slogan electoral care a păcălit multă lume.

4155 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | ”Corupţia ucide”, dar nu cînd guvernează

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | ”Corupţia ucide”, dar nu cînd guvernează

Ne-am fi aşteptat, după declaraţiile domnului Ion, din vremea în care se afla în stradă şi participa la strîngerea de semnături pe petiţii ”fără penali în funcţii publice”, ca în momentul în care el, sau unul ca el, justiţiar de neclintit, om al dreptăţii, să nu mai arate cruţare. Cum stăteau salvările la porţile spitalelor, aducînd şirurile de bolnavi de covid într-o parte, în altă parte să stea la poarta DNA dubele înşirate, ca să-şi ia obştescul tribut de demnitari corupţi. Nici vorbă.

 

De la ”Corupţia ucide”, la limba de lemn

Nu s-a întîmplat nimic. Singurul corupt, Dragnea, e uitat în închisoare să-şi facă pedeapsa integral, pentru că a intervenit să fie angajate două doamne de la partid, pe undeva pe la o ”descentralizată” din Teleorman. Şi de altfel el a fost arestat încă din vremea lui Dăncilă. Surpriza imensă, promisă aprioric prin gestionarea justiţiei de către USR-PLUS era aceea că, odată urcaţi pe caii albi ai dreptăţii, ei nu vor ierta pe nimeni, nu vor uita nimic şi vor ”albi” ţara asta, în care se învîrt atîţia bani negri, peste tot.

Ei bine, şi-au uitat pînă şi pagina de facebook a mişcării ”Corupţia ucide”, care e acum una prăfuită. Stelian Ion are ultima postare pe ”Corupţia ucide” acum o săptămînă şi o zi, pe 4 iulie, la ora 08:42. Ministrul justiţiei, zice aşa: · ”La mulţi ani Justiţiei române! Cu ocazia Zilei Justiţiei române, le adresez astăzi la mulţi ani tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul vastului domeniu al justiţiei! Fără o justiţie independentă, puternică, fermă şi eficientă, toate eforturile societăţii noastre pentru modernizare şi reformă pot fi compromise.Deşi hulită aproape zilnic, lovită, de multe ori nemeritat, din toate părţile, inclusiv din interior, Justiţia română a reuşit să protejeze statul de drept şi să ne menţină ca ţară pe o linie democratică, europeană, în momente în care aceste valori păreau periclitate grav”. Şi-apoi, în aceeaşi limbă de lemn a tututor miniştrilor de pînă la el, ne explică aceleaşi probleme vechi de decenii în justiţia noastă. Durata mare a proceselor, volumul mare de lucru pentru oameni puţini, lipsa de coeziune a oamenilor din sistem ş.a.m.d. Le ştim. Corupţia ucide, dar se pare că sistemul care trebuie asmuţit împotriva ei nu poate să facă mai nimic, cam asta reiese din descrierea domnului ministru de Ziua Justiţiei.

Ce face, în acest caz, ministrul Stelian Ion?.

”Preocupările noastre, la Ministerul Justiţiei, sunt în direcţia creşterii ritmului digitalizării instanţelor, interconectării instituţiilor care au domenii de activitate care se intersectează, asigurării mijloacelor materiale şi logistice pentru buna desfăşurare a activităţii judiciare, precum şi a coerenţei legislaţiei în domeniul justiţiei. Reforma sistemului judiciar nu mai poate aştepta!” Păi, da, nu poate: Corupţia ucide, şi ucide în fiecare zi, e de presupus. Nu aşteaptă să vă digitalizaţi voi sistemele şi să constatăm noi că, faţă de zlnicele defilări în cătuşe de la DNA-ul lui Kovesi, acum pe uşile procurorilor anticorupţie au crescut pînze de paianjen.

Da, ”corupţia” a ucis.

Recunoaşte şi ministrul Stelian Ion că ”criticile aduse uneori de societatea civilă la adresa justiţiei sunt generate de aşteptările mari, legitime, pe care oamenii le au de la justiţie. Mulţi dintre cei care critică uneori justiţia au ieşit în stradă, pentru a proteja Justiţia şi independenţa magistraţilor. Magistraţii nu trebuie să fie descurajaţi de aceste critici, ci trebuie să înţeleagă mesajul dat de societate şi să răspundă acestor critici prin soluţii corecte, date în baza legii, a probelor şi a propriei conştiinţe. Justiţia este, în definitiv, un serviciu public, iar beneficiarii sunt justiţiabilii şi societatea în ansamblul său”. Iarăşi o limbă de lemn, nici măcar şlefuită, în comparaţie cu percutantul ”Corupţia ucide”, pagina de facebook pe care sînt înşirate toate aceste platitudini de către Stelian Ion, odinioară promotor al sloganului pe care l-a uitat, de cum s-a urcat în maşina ministerială.

Corupţia ucide, dar nu miniştri USR-PLUS, cu atît mai puţin pe vicepremierul Barna, despre al cărui dosar de deturnare de fonduri europene nu se mai aude nimic. Corupţia ucide, dar nu se atinge decît în treacăt de cite un şef de consiliu judeţean de pe la Iaşi, care şi-a înghesuit table furată în proceduri şi acte contabile. E cam criză.de fapt, la DNA. Amimaţia din faţa ei nu mai există.

Întrebat în zilele trecute de ziarişti despre acest fapt, Stelian Ion a declarat ziariştii nu mai au de fapt interes faţă de subiect şi că de fapt ”DNA are o activitate destul de intensă”, însă există ”alte auspicii” faţă de cele în care funcţiona instituţia pe vremea Laurei Codruţa Kovesi. Adică, de ce nu spune drept, nu Ie mai trimite SRI-ul dosarele făcute în baza ”protocoalelor”, pe sprînceană, din ordinele lui Băsescu, tututor inamicilor lui reali sau imaginary. Inamici aduşi apoi în şir Indian,cu cătuşe la mîini, în faţa camerelor de televiziune şi ajunşi în faţa unor procurori duhnind a golănie, precum mult-lăudatul ”Portocală” de la Ploieşti, el însuşi un fel de golănaş de cartier, aşezat cu tupeu pe scaunul de pe care decidea cu ce anume şi cît îl poate încălţa pe unul şi pe altul, după placul stăpînei Kovesi şi al stăpînului ei, Băsescu. Cu tot ”spatele” acoperit şi dosarul servit, de băieţii cu ochi albaştri.

Da, ”corupţia” în accepţia acelui DNA slugarnic faţă de Traian Băsescu a ucis, direct chiar, cîţiva oameni a căror vinovăţie este şi acum una incertă. Pe judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti, mort în 2014 în Penitenciarul de maximă siguranţă Giurgiu. Pe Traian Remeş, de pildă, pe care l-am cunoscut personal şi nu vă puteţi închipui tragedia acestui om, la sfîrşitul zilelor lui. Şi n-au fost doar ei.

Lupta anticorupţie a lui Băsescu a fost distilată în ”Fabrica de Gîndire” USR-PLUS în ”Corupţia ucide” şi ”DNA să vină să vă ia”, slogane aruncate în stradă, cu care alianţa a otrăvit minţile multor oameni, mobilizaţi la manifestaţii, îndeosebi tineri, şi le-a furat voturile. Dar, după comentariile celor care au văzut textul lui Stelian Ion de Ziua Justiţiei, minciuna s-a dezumflat.

Fan ”Corupţia ucide”: ”Aha… S-a ales praful de tot…”

Ajunsă la putere, ”Corupţia ucide” s-a îmblînzit subit, DNA n-a mai luat pe mai nimeni. Şi această evidenţă n-a putut să scape entuziaştilor care au crezut că în România se va face curăţenie, dacă vor vota ”cum trebuie”.

Sînt 24 de comentarii ale ”fanilor” paginii de facebook ”Corupţia ucide”, la postarea lui Stelian Ion, de Ziua Justiţiei. Ionel Chiricescu spune: ”Care "la mulţi ani" bă nenorociţilor, că aţi îngropat-o demult”. ”Fan activ Liliana Mitrea” scrie despre justiţie că ”E sublimă ,dar lipseşte cu desavîrsire…” Alin Stanciu susţine chiar că înainte era mai bine: ”Din pacate, nu s-a întîmplat nimic, de cînd a plecat PSD-ul de la putere!” Lila Niţulescu îi transmite ministrului Stelian Ion că ”Dacă vrei sa meargă bine, lasă locul altuia pregătit”. Mario Gabriel Dariescu: ”Nici o zi in plus pentru justiţia română de astăzi! Lipsită de profesionalism, verticalitate şi demnitate!”. ”Fan activ Paraschiv Florea: Cel mai incompetent minister de după revoluţie !”. nu mai enumăr, nu e nicio apreciere pozitivă, în cele 26 de comentarii. Liviu Sacara, şi el unul dintre cei ce crezuse în ”Corupţia ucide”, scrie cu amărăciune: ”Aha... S-a ales prafu' de tot” .

Departe de acest puls al electoratului, chiar al tinerilor care s-au adunat în stradă, mobilizaţi de sloganurile anticorupţie ale USR-PLUS, Stelian Ion continuă să-şi vîneze obsesiile: desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor, singurul demers coerent de care se ocupă, ca şi cum,apriori, în lumea justiţiei corupţia ”nu ucide”. E gata să ameninţe şi cu ”ruperea coaliţiei”, pentru că UDMR-ul nu e de acord cu propunerea lui. Desfiinţarea ”Secţiei Speciale” e singurul lucru care-l macină, de parcă aceasta ar rezolva toate problemele unui întreg sistem.

Ei bine, nu există o mai mare trădare a electoratului decît aceea comisă de USR-PLUS, care ne-a arătat, de cînd e la guvernare, cum ucide corupţia: selectiv. Niciodată pe cei care sînt la putere. Şi acum la putere sînt ei, iar DNA-ul a plecat în vacanţă, fără şanse să se mai întoarcă prea curînd. Dar alegătorii lor, cum am văzut, nu vor uita că au fost traşi pe sfoară. Căci ulciorul nu merge de două ori la apă, sau,cum cînta Bob Marley, un cîntec pe care Stelian Ion trebuie că-l cunoaşte, ”you can fool some people some time, but you can`t fool all the people all the tine”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici