Pricopie: În următorii ani România ar trebui să îşi dubleze numărul de absolvenţi de studii superioare

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că în următorii ani România ar trebui să îşi dubleze numărul de absolvenţi de studii superioare, iar tinerii care termină liceul trebuie încurajaţi să meargă la facultate, astfel ca procentul acestora să ajungă la 26,7, pentru că "nu e fezabil mai mult".

573 afișări
Imaginea articolului Pricopie: În următorii ani România ar trebui să îşi dubleze numărul de absolvenţi de studii superioare

Pricopie: În următorii ani România ar trebui să îşi dubleze numărul de absolvenţi de studii superioare (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Prezent la Arad, sâmbătă dimineaţă, într-o vizită la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, le-a spus cadrelor didactice universitare că România ar trebui să îşi dubleze, în următorii ani, numărul de absolvenţi cu studii superioare.

"Ar trebui să dublăm numărul de oameni pregătiţi cu studii superioare, să sprijinim instituţiile universitare dovedit serioase", a afirmat Pricopie.

Ulterior, întrebat de jurnalişti pe această temă, ministrul a spus că tinerii care îşi finalizează studiile liceale trebuie încurajaţi să meargă la facultate, astfel ca procentul acestora să ajungă la 26,7.

"Conform obiectivelor asumate de strategia Europa 2020, la nivel european media ar trebui să fie de 40 la sută tineri cuprinşi între 30 şi 34 de ani cu studii superioare. Pentru România este un obiectiv specific de 26,7 pentru că nu e fezabil să ajungem la 40 la sută. Dacă am fi ştiut să lucrăm în ultimii zece ani şi să investim solid în instituţiile de învăţământ superior, poate că era fezabil", a declarat Pricopie.

El a adăugat că nu este de acord cu afirmaţia că sunt prea multe universităţi în România.

"Dacă am face un sondaj, probabil că 90 la sută dintre români ar spune că sunt prea mulţi studenţi. Dar răspunsul este în raport cu ce se întâmpla în anii '80, când numai nouă la sută dintre absolvenţii de liceu reuşeau să ajungă la universitate. Evident că astăzi, când ai 19 – 20 la sută, sunt mai mulţi”, a spus Pricopie.

Ministrul a adăugat că în Japonia şi Coreea de Sud procentul de tineri care finalizează studiile superioare este de 70 - 80.

Remus Pricopie se află la Arad pentru întâlniri cu profesorii din mediul universitar şi cu directorii de şcoli din mediul preuniversitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici