Pricopie: Manualele digitale vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, promite la început de an şcolar că manualele digitale "vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora", şi avertizează profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele.

Urmărește
530 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Manualele digitale vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora

Remus Pricopie (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Nu ar fi trebuit ca astăzi (luni - n.r.) să nu avem manuale. Mi-aş fi dorit ca startul manualelor digitate să fie pe 15 septembrie, şi nu pe 25 septembrie sau când o fi . Am discutat cu inspectorii generali şcolari, la videoconferinţă, ca profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali pentru edituri. Manunalele digitale vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora", a spus ministrul Educaţiei , prezent la deschiderea noului an la Şcoala 148 "George Călinescu" din Sectorul 5.

Întrebat dacă poate spune cine este vinovat de întârziererea apariţiei manunalelor noi, ministrul a spus că acest lucru va fi cunoscut după ce se va termina licitaţia.

"Nu pot spune cine este vinovat. Vom vedea la sfârşitul licitaţiei dacă s-a greşit din partea ministerului sau a cui este vina. Nu uitaţi interesele financiare enorme din partea editurilor. Mergeţi în clase şi veţi vedea că s-a profitat enorm de lipsa acestor manuale, mai mult sau mai puţin legal. Nu vreau să comentez decizia CNSC. Suntem obligaţi să reevaluăm. Nu vreau să dau un termen, pentru că, de fapt, problema nu este la reevaluarea MEN, pentru că pot fi făcute contestaţii pe alt subiect", a mai spus Pricopie, precizând că din 2013 au fost proteste, reclamaţii şi observaţii privind noile manunale.

Ministrul a mai spus că a fost declanşată procedura de evaluare cerută de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar asta nu este tot. "În acest moment, colegii de la MEN au declanşat procedura de reevaluare. Apoi, vom anunţa, din nou, câştigătorii sau alţii, în funcţie de rezultatele reevaluării şi de observaţiile CNSC. Până vor apărea manunalele, copiii din clasa I vor învăţa pe baza fişelor, aşa cum au lucrat şi clasa la pregătitoare. Iar elevii de clasa a II-a au manunalele de anul trecut, pe de o parte, iar pe de alta, ţinând cont de programă, vor lucra pe fişă", a adăugat Remus Pricopie.

Pe de altă parte, întrebat despre colegiile care admit candidaţi fără bacalaureat, Pricopie a făcut precizarea că aşa ceva nu va exista în învăţământul superior. "Acum, există instituţii de învăţământ superior, de exemplu, Universitatea 'Cuza' Iaşi, care are grădiniţă, deci dacă avem cadru legal şi se îndeplinesc standarde, nicio problemă să aibă şi liceu. Dar termenul de colegiu universitar este greşit, pentru că este colegiu non-universitar. Nu există nicio metodologie care să prevadă acest lucru şi nu va fi acest lucru. Există, în Legea educaţiei două articole care spun că nu poţi intra în învăţământul univeristar fără diplomă de bacalaureat", a subliniat Pricopie.

Ministrul a vizitat, tot luni, Şcoala 311 din Sectorul 6, care a fost reabilitată prin programul BEI şi care are bazin de înot. Pentru funcţionarea acestuia, însă, ar mai fi nevoie de bani de la Ministerul Educaţiei şi de la autorităţile locale.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

"Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale", s-a arătat într-un comunicat remis de MEN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici