- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2014, 15:14)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pricopie: Manualele digitale vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, promite la început de an şcolar că manualele digitale "vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora", şi avertizează profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele.
Urmărește
530 afișări
Remus Pricopie (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
"Nu ar fi trebuit ca astăzi (luni - n.r.) să nu avem manuale. Mi-aş fi dorit ca startul manualelor digitate să fie pe 15 septembrie, şi nu pe 25 septembrie sau când o fi . Am discutat cu inspectorii generali şcolari, la videoconferinţă, ca profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali pentru edituri. Manunalele digitale vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora", a spus ministrul Educaţiei , prezent la deschiderea noului an la Şcoala 148 "George Călinescu" din Sectorul 5.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Volodimir Zelenski a dezvăluit „anumite detalii” ale planului său de victorie pentru Ucraina congresmenilor americani
-
Iranul neagă informaţiile privind transferul de rachete către Rusia
-
Demonstraţie la Santiago de Chile în memoria victimelor dictaturii: s-a lăsat cu ciocniri cu poliţiştii
-
Politicienii târăsc din nou Armata în campania electorală
Întrebat dacă poate spune cine este vinovat de întârziererea apariţiei manunalelor noi, ministrul a spus că acest lucru va fi cunoscut după ce se va termina licitaţia.
"Nu pot spune cine este vinovat. Vom vedea la sfârşitul licitaţiei dacă s-a greşit din partea ministerului sau a cui este vina. Nu uitaţi interesele financiare enorme din partea editurilor. Mergeţi în clase şi veţi vedea că s-a profitat enorm de lipsa acestor manuale, mai mult sau mai puţin legal. Nu vreau să comentez decizia CNSC. Suntem obligaţi să reevaluăm. Nu vreau să dau un termen, pentru că, de fapt, problema nu este la reevaluarea MEN, pentru că pot fi făcute contestaţii pe alt subiect", a mai spus Pricopie, precizând că din 2013 au fost proteste, reclamaţii şi observaţii privind noile manunale.
Ministrul a mai spus că a fost declanşată procedura de evaluare cerută de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar asta nu este tot. "În acest moment, colegii de la MEN au declanşat procedura de reevaluare. Apoi, vom anunţa, din nou, câştigătorii sau alţii, în funcţie de rezultatele reevaluării şi de observaţiile CNSC. Până vor apărea manunalele, copiii din clasa I vor învăţa pe baza fişelor, aşa cum au lucrat şi clasa la pregătitoare. Iar elevii de clasa a II-a au manunalele de anul trecut, pe de o parte, iar pe de alta, ţinând cont de programă, vor lucra pe fişă", a adăugat Remus Pricopie.
Pe de altă parte, întrebat despre colegiile care admit candidaţi fără bacalaureat, Pricopie a făcut precizarea că aşa ceva nu va exista în învăţământul superior. "Acum, există instituţii de învăţământ superior, de exemplu, Universitatea 'Cuza' Iaşi, care are grădiniţă, deci dacă avem cadru legal şi se îndeplinesc standarde, nicio problemă să aibă şi liceu. Dar termenul de colegiu universitar este greşit, pentru că este colegiu non-universitar. Nu există nicio metodologie care să prevadă acest lucru şi nu va fi acest lucru. Există, în Legea educaţiei două articole care spun că nu poţi intra în învăţământul univeristar fără diplomă de bacalaureat", a subliniat Pricopie.
Ministrul a vizitat, tot luni, Şcoala 311 din Sectorul 6, care a fost reabilitată prin programul BEI şi care are bazin de înot. Pentru funcţionarea acestuia, însă, ar mai fi nevoie de bani de la Ministerul Educaţiei şi de la autorităţile locale.
Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.
Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.
O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.
"Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale", s-a arătat într-un comunicat remis de MEN.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk este pe cale să devină primul triliardar din lume până în 2027
Citește pe www.zf.ro: Shaormeria din România care vinde de 62 de milioane de euro. A devenit o senzaţie imediat de la lansare
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Shaormeria din România care vinde de 62 de milioane de euro. A devenit o senzaţie imediat de la lansare
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Carmen Iohannis NU mai ARATĂ cum știai! Soția președintelui și-a schimbat look-ul! Cum a apărut în prima zi de școală
CANCAN.RO
De necrezut! Ce pensie are Marina Voica, acum, după recalculare: „Mi-a mai crescut un pic, cu...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe